fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

[VIDEOBLOG] Leverproblemen bij paarden

paarden

Leverproblemen bij paarden: het komt helaas veel vaker voor dan je zou denken! Wat de oorzaken en gevolgen kunnen zijn? Dat lees je hier!

Wanneer heeft mijn paard leverproblemen?

Een chagrijnig, gefrustreerd paard: het duidt heel vaak op een Lever onbalans of leverproblemen. En ja, Lever mét hoofdletter! Hier gaat het om het Chinese orgaan, niet het fysieke orgaan.
Ook een doffe vacht, slecht willen buigen naar rechts of jeuk over het ganse lichaam kunnen tekenen zijn van een Lever onbalans.

Vaak zijn deze 2 echter wel gerelateerd.

Oorzaken?

Leverproblemen zijn in veel gevallen te wijten aan voeding. Te weinig ruwvoer, slechte kwaliteit, schimmel op het hooi, bepaalde supplementen, noem maar op! Wil je graag je kennis over paardenvoeding uitbreiden? Dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou! Leer leverproblemen herkennen én aanpakken!

Ook stress kan een grote rol spelen op zowel de Chinese als de fysieke lever. Beide problemen kunnen aangetoond worden tijdens een shiatsu behandeling. Enkel problemen met de fysieke lever zie je (meestal) in een bloedonderzoek.

Gevolgen

Een boos, chagrijnig paard is sowieso al geen pretje! Niet in de omgang en niet in het rijden. Je verliest er vaak de moed door. Maar helaas kunnen de gevolgen van een (langdurige) onbalans of leverproblemen bij paarden nog een stuk dieper gaan!
Pezen, ligamenten en spieren zijn allemaal verbonden met de leverenergie. De Lever vinden we terug in het Hout-element dat dan weer gevoelig is voor blessures aan de pezen, ligamenten en spieren. Snel aanpakken is dus de boodschap!
Wil je trouwens weten in welk element jouw paard thuishoort, en wat die 5 elementen nu al helemaal te maken hebben met de gezondheid van je paard (en jezelf)? Dan is deze online cursus wel iets voor jou!

Wat kan je er nu aan doen?

Wel, dat hangt af van de oorzaak! Merk je dat je paard niet genoeg ruwvoer krijgt, of dat dit van slechte kwaliteit is? Dan ligt de oplossing voor de hand! Een leverdetox (zowel met shiatsu als bepaalde supplementen) kunnen hierbij een sterke ondersteunende functie bieden. Heeft hij genoeg kwaliteitsvol hooi ter beschikking, maar eet hij moeilijk? Ook dan is het belangrijk om even verder te zoeken. Misschien heeft je paard last van tandpijn?

Je merkt het al, er kunnen zoveel verschillende oorzaken zijn van leverproblemen bij paarden. Het is dan ook van vitaal belang om tijdig in te grijpen en de oorzaak van de klacht weg te nemen. Zolang de oorzaak blijft bestaan mag je detoxen zoveel je wil, de klachten zullen blijven terugkomen…

Neem dus meteen de oorzaak weg! Hoe? Simpel, boek nu online jouw behandeling in!