fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

WATER-element

In de module ‘Water-element’ leer je waarom bepaalde klachten ontstaan, welke type paard hier aanzienlijk gevoeliger voor is en welke geleerde behandeltechnieken je kan gebruiken voor een optimale ondersteuning. Hoe je de achterliggende Chinese manier van denken kunt implementeren in het op zoek gaan naar de oorzaak van klachten en deze aanpakken, leer je in de module ‘Meridianenleer’.

Vaak voorkomende klachten

Waterpaarden zijn vaak gestresseerde en angstige paarden, vooral als ze energetisch in onbalans zijn. Het is dan ook het meest herkenbare kenmerk is bij paardeneigenaars. Paarden die hier vaak (of juist ineens) last van hebben, zijn in veel gevallen ook vatbaarder voor botproblemen (denk maar aan artrose, zwakke botten, breuken, barstjes, OCD,…) maar ook ademhalingsproblemen, pijn in de lage rug wat vaak resulteert in een slecht ruggebruik, problemen met de knieën, heel specifieke hoofdpijn of oogklachten.

Je zal, eens je erop begint te letten, vaak ook merken dat deze paarden vaker plasproblemen ondervinden. Niet alleen in regelmaat (heel vaak of juist niet vaak genoeg) maar ook in geur en kleur.

Tijdens het rijden zal je merken dat deze paarden moeilijk opgewarmd geraken en daardoor vaak de hele training vrij stijf zijn. Indien dit type paard volledig in balans is, heb je er een evenwichtig, zachtaardig en krachtig paard aan.

Het waterpaard

Karakter:
Een goede moeder, sterke wilskracht en oplettend, angstig, wantrouwend, introvert
Emotie:
angst
Kenmerkende organen:
nieren en blaas
Vatbaar voor:
problemen onderrug, blaasproblemen, zwakke botten of tanden, hormonale veranderingen of een slechte lichamelijke ontwikkeling.

Je kunt het waterpaard herkennen aan haar atletische, welgevormde en fysiek sterke lichaam en glanzende vacht en manen. Met haar doordringende ogen houdt ze haaromgeving goed in de gaten. Deze eenling is van nature wantrouwend enteruggetrokken. Terwijl andere paarden staan te dringen voor het hek, houdt zij vanaf een veilige afstand alles goed in de gaten, alsof ze elk ogenblik kan worden aangevallen. Ze overdenkt steeds of iets de risico’s waard is. Angst werkt verlammend.

Eigenwijs als ze is, kun je alleen goed met haar werken als je haar in haar eigenwaarde laat. Onder de druk van een sterke eigenaar wordt ze nerveus en angstig, maar ook de spanning bij contact met andere paarden werkt verlammend op haar.

Als ze de ruimte krijgt, kan ze laten zien wat ze kan. Wanneer je rustig en geduldig met haar omgaat en haar continu vertrouwen en bevestiging geeft, bereik je het meeste.

Over het algemeen zijn waterpaarden erg intelligent. Dat maakt ze nu juist zo speciaal om mee te werken.

Oorzaken

Je merkt het al: een hele waslijst aan mogelijke klachten. Dit neemt niet weg dat deze paarden geen andere klachten/kwetsuren kunnen krijgen, maar duidt meer aan voor wat ze vatbaarder zijn.

Hoe dit komt?

Bij een onbalans door externe (of interne) oorzaken kunnen er blokkades ontstaan. Deze hebben vaak nog een invloed op andere organen. Aangezien een paard van nature niet snel pijn laat zien, of ongemak in het algemeen, wordt de onbalans vaak pas laat opgemerkt waardoor deze zich manifesteert in heel duidelijke fysieke klachten.