fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

*VIDEOBLOG* Sinusproblemen

In de kijker, paarden

Sinusproblemen bij paarden komen vaker voor bij paarden dan je zou denken. Helaas worden de klachten vaak verkeerd geïnterpreteerd en dus niet correct behandeld. Met deze filmpjes kan jij je paard alvast regelmatig zelf checken!

Vaak voorkomende klachten

Een paard met een sinusontsteking zal vaak ineens last hebben van hoofdpijn. Tekenen daarvan kunnen zijn:

  • Hoofdschudden
  • Met hoofd tegen muur staan om druk te verlichten
  • Met het hoofd tegen je aan schuren
  • Slijmprop uit de neus tijdens briesen/hoofdschudden

Oorzaken

Bij een gezond paard stroomt er vocht door de sinusholtes om de neusholte te bevochtigen. Zodra er ontstekingen opkomen wordt dat vocht slijmerig, taaier en kan het zelf opdrogen. Hierdoor krijgen de paarden een druk op hun voorhoofd.

Wanneer wij als ruiters daar dan nog eens een hoofdstel op gebruiken, soms zelfs (helaas) nog met een strak aangespannen neusriem of sperriem, kan dat natuurlijk pijnlijk worden voor het paard. Dit kan dan resulteren in het hoofdschudden (headshaking), slijmproppen of schuren met het hoofd van je paard.

In het filmpje hierboven zag je al hoe je kan testen of je paard last heeft van een sinusontsteking. In het filmpje hieronder vind je punten die kan gebruiken om je paard te helpen.

Wat kan je er zelf aan doen?
Er zijn een aantal voedingssupplementen op de markt die ervoor zorgen dat die slijmen gemakkelijker kunnen oplossen en dat de ontsteking van de sinussen heel specifiek hersteld kan worden. Zelf kan je alvast aan de slag gaan door alle acupunctuurpunten die hier zitten – je hoeft ze nog niet perse van buiten te kennen of te weten welke punten dat exact zijn om toch iets te kunnen betekenen.

Bedoelingen is dat als je hier begint tussen de ogen, daar kan je mee beginnen. De truc is dat je lang genoeg op elk van die punten vasthoudt, je kan gerust een aantal punten tegelijkertijd vasthouden.

Als je paard met z’n hoofd naar beneden gaat, ga je gewoon even mee

Je kan ook in het midden vasthouden of je kan zelfs per punt of per zone echt heel goed gaan losmasseren.

Wat je gaat merken, vanaf de punten ook echt loskomen, of althans hun werk beginnen te doen ga je zien dat het paard heel wat snot begint te verliezen. Hij kan beginnen hoesten, dat is dan natuurlijk een goed teken want dan begint alles los te komen.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal ontstekingsremmende punten. Dit zijn eigenlijk gewoon lokale punten die je kan gebruiken op het hoofd en uiteraard ook hier onder het oog.

Een heel goed punt om de sinus hier los te krijgen is onder andere hier vlak tussen de ogen, ook hier aan de neus, als je die neusvleugels masseert en stretcht, dat heeft al een openend effect op de sinussen.

Dan is er hier, als je naar het been kijkt, vlak onder de voor knie en achter het pijpbeen, zit nog een punt echt heel specifiek om de ontsteking in de sinussen weg te nemen.

Dat punt zit op beide voorbenen en heet Dikke darm 4.