Vaak voorkomende klachten
Een paard met maagpijn, maagontsteking of met maagzweren kan heel uiteenlopende symptomen vertonen. Zo kan een paard met een maagzweer niet alleen de ‘voor de hand liggende’ symptomen zoals lichte koliekverschijnselen, buik optrekken, vermageren, minder eetlust,… vertonen maar zijn er ook heel wat symptomen die misschien minder evident zijn, maar toch ook kunnen wijzen op maagproblemen of maagzweren bij je paard!
- Paard eet slechter
- Paard vermagert
- Lichte koliekklachten die niet meteen op een andere oorzaak terug te brengen zijn
- Doffe vacht, er in het algemeen slechter uitzien
- Pijn bij aansingelen
- Aan vanalles en nog wat likken
- Verandering drinkgewoonte (paard drinkt meer of minder)
- Slechtere prestaties, moeilijker tijdens het rijden
- Vreemd gedrag naar andere paarden toe
- Stalondeugden: luchtzuigen, flemen, kauwen zonder eten
- Je paard geeuwt vaker
Oorzaken
Maagklachten bij paarden kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben! In de meeste gevallen kan je als ruiter/eigenaar je paard helpen door mogelijke oorzaken weg te nemen.
Vaak is het ook een combinatie van oorzaken, waardoor de manifestatie van de klachten vaak op een traag tempo gebeurt. Hierdoor worden maagproblemen vaak niet (tijdig) opgemerkt en wordt het paard bestempeld als vervelend, lui, zuur, noem maar op. Zoals we zo vaak zeggen: de meeste ‘gedragsproblemen’ zijn terug te brengen tot een fysiek probleem.
De huidige populaire manier van paarden houden doet hier geen goed aan. Uiteraard is het ene paard hier al wat gevoeliger aan dan het andere, dus de lichamelijke reactie van paarden zal uiteraard ook verschillen.
Mogelijke oorzaken:
– Voeding: te weinig ruwvoer of ruwvoer van slechte kwaliteit (tip: een ruwvoeranalyse kan je hierin meer inzicht geven!)
– Voeding: grote portie eten 1x per dag i.p.v. meerdere kleine porties per dag (een paard mag in principe niet langer dan 2 uur zonder iets te eten staan)
– Voeding: plotse verandering van eten/merk/hoeveelheid/…
– Te weinig toegang tot (proper) water
– Stress: bijvoorbeeld door verhuis van stal, andere buur in de stal, andere kudde,…
– Training: plots veel intensiever trainen
– Huisvesting: te weinig vrije (!) beweging, te weinig weideloop, te vaak opgesloten in stal, paard dat alleen staat,…
– Sommige bëacterien/parasieten zoals bvb. horzellarven
– Stalgebreken: tandenknarsen, luchtzuigen maar dat is dan ook vaak door teveel tijd op stal
– Langdurige inname van medicijnen
Je merkt het: er is een hele waslijst aan oorzaken! Dat is dan ook de reden dat maar liefst de helft (!!!!) van alle paarden last heeft van maagzweren! Heb je zelf al eens maagzweren of een maagontsteking gehad? Dan ben ik er zeker van dat jij er alles aan zal doen om dit bij je paard te voorkomen of aanpakken. Begin alvast met het bekijken van onderstaand filmpje. Wil je je paard graag laten behandelen of wil je gepersonaliseerd advies? Boek dan snel een behandeling in.
De behandelpunten zijn eigenlijk wel makkelijk te vinden, want het zijn eigenlijk dezelfde als de onderzoekspunten.
Je gaat langs de 18e rib omhoog, je zet gewoon het midden van je hand op het punt van de maag en die andere hand ga je hier in het midden van de buik vasthouden.Je gaat merken vanaf je je vingers dan ook hier op de ruggengraat hebt – één hand in het midden van de buik, andere hand op de rug spier – en je het een tijdje vasthoudt bij een paard met maagproblemen, dat hij zeker na een vijftal minuutjes zal beginnen geeuwen en in slaap vallen. Er komt dan enorm veel spanning af.