*VIDEOBLOG* Eierstokken

In de kijker, paarden

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar problemen met de eierstokken kunnen aanleiding geven tot heel wat klachten. Denk maar eens na waarvan vrouwen last kunnen hebben tijdens hun maandstonden, zwangerschap, de overgang,… Alles dus wat je hormonaal systeem verandert. Klachten zoals rugpijn, ‘zuur’ gedrag, staken tijdens het rijden, veelvuldig plassen,… komen dan vaak voor. In onderstaand filmpje vind je alvast de techniek waarmee je kan onderzoeken of je paard last heeft van eierstokproblemen.

Vaak voorkomende klachten

Welke klachten kan een paard met eierstokproblemen nu vertonen? Deze kachten kunnen heel uiteenlopend zijn! Belangrijk om te onthouden is dat merries niet alleen tijdens de hengstigheid last kunnen hebben van hun eierstokken. Ook een merrie die op dat moment niet hengstig is kan last ondervinden van de eierstokken.

 

  • Moeilijk doen tijdens het poetsen, vooral op de buik en de rug, soms ook achterhand
  • Bij opzadelen zuur doen, proberen stampen of bijten bij opzadelen of aansingelen
  • Rug wegdrukken tijdens rijden of springen (holle rug)
  • Paard brengt achterhand niet gemakkelijk onder
  • Paard is dus ook niet nageeflijk (of moeilijker dan anders)
  • Je paard springt moeilijk aan in galop, wisselt vaak onnodig achteraan of wilt juist niet wisselen (meestal naar 1 bepaalde kant)
  • Je paard wil niet buigen of gaat in verzet bij oefeningen met buiging
  • Je paard gedraagt zich over het algemeen soms ‘zuur’ – een ‘echte merrie’, ‘pismerrie’, ‘moody mare’,…

Oorzaken

Hormonale problemen kunnen heel wat oorzaken hebben. Verandering van leefsituatie, verandering van kudde hebben mogelijks een invloed, maar vaak zijn het factoren waaraan je zelf niet veel kan doen.

Wat je wel kan doen is je paard ondersteunen eens hij de klachten al ervaart. In het onderstaande filmpje leer je alvast enkele technieken die je meteen kan uitproberen op je paard!

Voor de behandeling zelf ga je langs de 18e rib omhoog dus met je pink langs de achttiende rib omhoog. Je laat je vingers naar voor vallen, met je andere hand ga je langs het ilium, het harde stuk, recht omhoog je laat de handen zo naar elkaar toe vallen. Als je dan met je vingers begint te masseren en je kunt met je duimen op de locatie hieronder ook inmasseren heb je eigenlijk alle punten mee die linken met de eierstokken en met de hormonale cyclus.Dit mag je gedurende ongeveer een minuutje doen.

Daar kan je dan ook masseren, als je dan je vingers naar boven laat glijden in het midden van de ruggengraat zitten er ook nog een aantal acupunctuurpunten ervoor gaan zorgen dat het hormonale systeem zichzelf terug gaat regelen. Op dezelfde lijn maar dan op een buik, dus eigenlijk gewoon helemaal recht naar beneden, op de buik als je er aan kunt komen, op hun middenlijn ga je ook masseren.
Niet alle merries hebben dat even graag dus let wel even op als je dat gaat doen, je geen trap krijgt. Als de staart begint te zwiepen en de oren gaan naar achteren weet je dat ze het niet zo leuk vindt. Blijf dan gewoon van het buikstuk af. Jolina heeft dat wel heel graag.

Zij blijft ook krabben zodat je zeker blijft verder doen.

Je mag eigenlijk best wel stevig ook hierover masseren of als je merrie wat gevoelig is, gewoon zachtjes je vingers bewegen of heel erg zo over en weer gaan ook op die punten die hier zitten.

Die punten hebben een heel goed effect op de onderrug.

Als we dan verder gaan naar de benen, daar zitten ook nog twee heel belangrijke punten voor die hormonen en voor de eierstokken en ook om cystes van de eierstokken af te krijgen en dan gaan we hier naar achter.

Vlak boven de hak hier langs de pees is en richting naar voor dus richting het bot, zit een punt en kan je ook stevig op masseren.
Er zit ook nog een punt helemaal bovenaan de pees tegen het bot aan dus in principe als je je vingers zet kan je erop masseren.

Of je gaat met je vingers op en neer.
Dan ga je niet enkel over de acupunctuurpunten masseren maar ga je ook heel de achterkant van de knie
en de achillespees goed losmaken.

Dit mag je doen zolang je paard last heeft van de rug of eierstokken dagelijks doen en in totaal ben je er ongeveer een kleine 10 minuten mee bezig.