Vaak voorkomende klachten
Artrose is een kwaal die vrij klein begint en geleidelijk aan erger wordt. Paarden worden steeds stijver (vooral in het begin van de training) of krijgen meer moeite met bepaalde oefeningen.
Artrose kan heel plaatselijk voorkomen (bvb. nek, 1 been, achterhand,…) of zich manifesteren over het hele lichaam. Er bestaan verschillende soorten artrose, maar de klachten blijven gelijkaardig.
De benaming ‘artritis’ duidt op de acute ontsteking.
In beide gevallen kunnen er lokaal zones zijn die warmer aanvoelen.
Wil je paard dus ineens veel moeilijker buigen, gaat hij in verzet als je stelling vraagt, wordt het moeilijker om te verzamelen of wil hij niet meer springen? Zeker op iets oudere leeftijd is artrose een mogelijke oorzaak!
Oorzaken
De oorzaak van artrose is in de meeste gevallen gewoon de leeftijd, het komt dan eigenlijk gewoon neer op ‘slijtage’. Het kraakbeen dat een beschermingslaagje vormt tussen botten en gewrichten wordt dan dunner en zachter, het lichaam reageert dan door extra bot aan te maken. Daardoor kan het gewricht minder goed bewegen. In dit geval van ‘primaire’ artrose speelt erfelijkheid soms een rol.
Het tweede soort van artrose ontstaat door factoren van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld een blessure zijn (bv. breuk), operatie, een erfelijke afwijking of een ontsteking van het gewricht.
Ook overbelasting is in deze tweede vorm een mogelijke oorzaak! Te belastend trainen op jonge leeftijd of elke dag zwaar doortrainen zonder voldoende rust, te zware belasting qua ruitergewicht, slechte bodem van de piste,…
Belangrijk om te weten: artrose is onomkeerbaar. Je kan het hoogstens ondersteunen met supplementen en ontspanningsmassages. In het filmpje hieronder vind je alvast enkele technieken. Wil je een volledige ontspanningsmassage leren geven aan je paard? Schrijf dan in voor een dagopleiding Shiatsu Basics voor paarden.
Wanneer je bijvoorbeeld hier gelokaliseerd hebt dat er heel veel warmte is en dat je paard veel pijn heeft een kan je lokaal je vingers erop zitten zowel aan de binnen als aan de buitenkant.
Hier echt rond het gewricht zachtjes gaan masseren.
Door zo’n zachte technieken te gebruiken kunt je dat natuurlijk rond elk gewricht gaan toepassen.
Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je paard vanachter op de kogel pulseert. Dan moet je uiteraard een beetje voorzichtig zijn, dat hij je niet trapt.
Je kan dan ook weer rond de kogel zachtjes gaan inmasseren.
Daarnaast moeten we ook zien dat je echt op de kroonrand zelf, daar zit een heel deel acupuntuurpunten die spanning over heel de lengte van het achterbeen of voorbeen tot en met het schouderblad, eraf kunnen krijgen.
Als je hier op de kroonrand gaat masseren,
uiteraard niet gewoon eventjes maar twee of drie minuten, je kan zowel de binnen- als de buitenkant tegelijkertijd doen, dat kan die druk en de spanning die gerelateerd zijn met pijn in het been, ervan af nemen.