Net zoals bij de mens, is ook bij de hond de huid het grootste orgaan. Het is dan ook aan zijn vacht dat we de gezondheidstoestand van onze trouwe viervoeter kunnen aflezen. Veel honden hebben echter af te rekenen met huid- en vachtproblemen.
Vachtproblemen bij honden herkennen
Meestal constateren we dit het eerst doordat onze hond begint te krabben, mogelijk met een overdaad aan witte schilfers en kale plekken tot gevolg. Er kunnen ook korsten op de huid van de hond ontstaan. Honden met dergelijke vachtproblemen kunnen beginnen krabben, likken of bijten aan de plekjes waar ze last van hebben.
Door wat worden deze vachtproblemen veroorzaakt?
- Parasieten
Een eerste, veelvoorkomende, oorzaak van vachtproblemen bij honden zijn parasieten – en met name vlooien. De hond heeft in dat geval onophoudelijk jeuk en krabt zich, vooral op de buik en de rug. In dit geval moet er een antivlooienbehandeling opgestart worden. Dit kan in samenspraak met je dierenarts, die je het juiste advies kan geven en het juiste behandelplan kan uitleggen.
- Allergie
Steeds meer honden kampen echter met allergieën, een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen kan dan ook een oorzaak zijn van een slechte vacht en/of huid. De hond zal zich vaak gaan likken, en meestal gaat een dergelijke allergie gepaard met maag- en darmproblemen (diarree, winderigheid, …).
De oorzaak zit hem vaak in de dierlijke eiwitten (meestal rund of kip) die in de voeding van onze honden verwerkt zit, of in een allergie / intolerantie voor tarwe, gerst of haver. In dit geval zullen medicijnen en smeerseltjes het probleem niet oplossen: het is noodzakelijk om de hond op een ander, aangepast dieet te zetten. Dit betekent dat je verschillende soorten voeding zal moeten aanbieden om uit te zoeken waar jouw hond het best op reageert. Geef niet te snel op, het resultaat van aangepaste voeding is immers pas na enkele weken zichtbaar! Twijfel je of je hond last heeft van een voedingsallergie, dan is deze opleiding of de workshop kinesiologie iets voor jou.
- Hotspot bij honden
Vele honden kampen ook met hotspots: dit zijn lokale huidontstekingen die door de hond zelf worden veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Ze komen enorm veel voor en het belangrijkste kenmerk is dat ze “plotseling” lijken te ontstaan. Er is vaak geen rechtstreeks aanwijsbare oorzaak te vinden.
- Andere problemen
Als geen van de bovenstaande oorzaken van toepassing zijn op jouw hond, maar hij toch een slechte of stinkende huid/vacht blijft houden, is het belangrijk om verder te zoeken. Aangezien die vacht een indicatie is voor de gezondheid van je hond, is het enorm belangrijk dat deze in ideale gezondheid verkeert. Sommige honden hebben veel last van witte huidschilfers: een meer dan normale hoeveelheid dode, oppervlakkige huid die afgestoten wordt. Dit probleem is vaak te verklaren door een van binnenuit gestoorde groei van de huid. De oplossing ligt dan in een wijziging van voeding. Bij sommige honden voelt de vacht niet prettig aan: hij kan te droog of net te vet zijn. Ook hier kan de oplossing vaak gevonden worden in de voeding: dit is immers de basis van de gezondheid van het lichaam.
Haaruitval of kaalheid
Een veel gehoorde klacht bij de eigenaars van (binnen)honden, is dat het dier zijn vacht verliest. Het ene ras verhaart natuurlijk wat meer dan het andere, waardoor het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen het normale verharen en het verharen ten gevolge van ziekte of een verstoorde huid. Vaak gaat haaruitval en kaalheid gepaard met overmatig krabben, wat op zijn beurt het gevolg is van jeuk. Hierbij is het dan ook belangrijk om de oorzaak van die jeuk te achterhalen en te behandelen.
De huid en vacht onderhouden
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat is ook in dit geval zeker waar. Als je hond een gezonde vacht heeft, wil je dat natuurlijk ook zo houden. Maar hoe doe je dat?
- Juiste voeding
Eerst en vooral moeten we onszelf even herhalen: de huid is de spiegel van de gezondheid van de hond. Het allerbelangrijkste is dan ook om onze hond goede, gevarieerde, evenwichtige voeding aan te bieden zodat hij even gezond kan blijven.
- Niet te vaak wassen
Let op met wassen: een dierenvacht houdt zichzelf van nature in evenwicht en hoeft niet regelmatig gewassen te worden – en dat is bij honden niet anders. Wil je toch wassen, zorg dan dat je PH-neutrale zeep gebruikt om de hondenhuid niet te irriteren.
- Borstelen enkel indien nodig
Sommige rassen dienen geborsteld te worden, bij andere is dit geen noodzaak. Vermijd borstelen indien het niet strikt noodzakelijk is: het zorgt immers voor een irritatie van de huid. De huid zal reageren met snelle haargroei en soms ook de productie van (overmatige) huidschilfers. Bovendien stimuleert het borstelen de vetproductie van de vacht, wat enorm kan stinken.
Vachtproblemen bij honden behandelen
Heeft je hond last van jeuk waar hij maar niet vanaf lijkt te raken? We bekijken het graag samen met jouw tijdens een persoonlijke behandeling van je hond.
Kortom, vachtproblemen kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben. In de praktijk merken we dat dit in de meeste gevallen voedingsgerelateerd is. Wil jij zelf kunnen testen op welke voedingsmiddelen je hond al dan niet goed reageert? Bekijk de opleiding hieronder!
Wil je honden kunnen ondersteunen op àlle vlakken en er meteen je (bij)beroep van maken? Dan is de PRO opleiding perfect voor jou! Kom met ons & onze opleidingen kennismaken tijdens 1 van de trainings.
Kennismakingstraining
Ontdekken wat wij je te bieden hebben? Maak kennis met Equina, onze locaties en de opleidingen!
OPLEIDING: Kinesiologisch testen
Leer je hond zélf testen op allergiëen, schimmels,…
8 december 2021