fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Jeuk: een vervelende zaak voor uw hond

honden

Er zijn heel wat oorzaken die onze honden kunnen plagen - denk maar aan infecties, parasieten, vlooien, allergieën, … We zetten de bekendste en meest voorkomende graag even op een rijtje!

De laatste weken was het item “jeuk” – en dan in combinatie met het vervelende nieuws over de talrijke processierupsen die in onze bomen huizen – niet uit de krant weg te slaan. Regelmatig was er ook een journalist die ons attendeerde op de problemen die deze rupsen bij onze huisdieren (honden, katten, paarden, …) te weeg kunnen brengen. Jeuk bij honden is inderdaad een veel voorkomend probleem, maar we moeten niet enkel de processierupsen hiervoor met een scheef oog aankijken. Er zijn immers heel wat meer en andere oorzaken die onze honden kunnen plagen – denk maar aan infecties, parasieten, vlooien, allergieën, … We zetten de bekendste en meest voorkomende graag even op een rijtje! 

Heeft je hond last van jeuk waar hij maar niet vanaf lijkt te raken? Dan kan je best een behandeling inboeken! Of twijfel je dat je hond last heeft van een voedselallergie, dan is onze opleiding Bachbloesems of onze workshop kinesiologie misschien wel iets voor jou!

Oorzaken van jeuk bij honden 

Jeuk door infectie 

Verschillende soorten infecties kunnen aan de basis liggen van jeuk bij uw hond. De meest voorkomende is allicht een stafylokokkeninfectie, die voorkomt als de huid geïrriteerd is of het immuunsysteem sterk is aangetast. Tekenen van deze infectie zijn een rode huid, korstjes of schilfers, huiduitslag en puistjes. 

Ook zien we vaak gistinfecties bij honden. Deze komen vooral voor bij honden die in het verleden (veelvuldig) met antibiotica behandeld zijn. In dit geval zien we een vettige, rode, verdikte huid met een vaak onaangename geur. 

Jeuk door eczeem 

Eczeem is een veelomvattende term die wordt gebruikt om een jeukende, rode, ontstoken huid te beschrijven. Aan de oorzaak hiervan liggen vaak diverse soorten allergieën. Een veel voorkomende allergie bij honden is natuurlijk de vlooienallergie: een reactie op vlooienbeten die resulteert in een jeukende, ontstoken huid, haaruitval en korsten op de huid. In de meeste gevallen wordt het achterste gedeelte van de rug, de basis van de staart en de dijen getroffen. 

Steeds meer honden krijgen ook te kampen met voedselallergie: in deze gevallen merken we voornamelijk jeuk aan de snuit, buik, poten en oksels van de hond. De hond kan daarnaast last hebben van winderigheid, darmkrampen of dunne ontlasting. 

Tegenwoordig hebben ook meer en meer honden last van atopie. Dit betekent dat de hond allergisch reageert op bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt of schimmelsporen. Hierbij merken we dat de hond last heeft van jeuk, roodhuid en haaruitval (vooral op de snuit, oksels, poten, oren en liezen). Daarnaast schudden dergelijke honden vaak met hun hoofd. 

Jeuk bij honden door Hot Spots 

Steeds meer honden krijgen te maken met zogenaamde hot spots: bepaalde plekken op de huid waar de hond zit vaak krabt, schuurt of likt. Dit zorgt voor een intense irritatie, waarbij de huid erg rood wordt en er vaak vochtig uit ziet. De oorzaken van hot spots zijn divers: een onderliggen allergie, parasieten, een ontsteking, …. 

Wat kan je er aan doen? 

Bij een hond die last heeft van jeuk, doet een perfect afgestemde voeding al in 8 op 10 gevallen al wonderen. Met een op de hond afgestemde voeding bedoelen we geen brokken, want vaak is dit net de trigger van de allergie.  

In mijn shiatsu praktijk zie ik dat wanneer de hond overschakeld naar de juiste voeding, dit in combinatie met een shiatsu behandeling op de acupunctuurpunten die ontgiftend én huidherstellend werken, je binnen de week een TOTAAL andere vacht hebt ZONDER JEUK en schilfers. In 9 op 10 gevallen zijn de honden geholpen.