fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Is jouw hond ziek?

honden

Een zieke hond? Overgeven, diarree, manken, stinkende vacht? Lees snel verder!

Jouw hond maakt waarschijnlijk ook integraal deel uit van je gezin! Net als je partner en/of kinderen wil je je hond dan ook niet ziek zien. Helaas gebeurt dat soms wel! Begrijpen waarom jouw hond ziek wordt, last heeft van diarree of overgeven, waarom je hond mankt of stinkt: dat is belangrijk om het te kunnen voorkomen in de toekomst! Deze blog geeft je daar al een mooi overzicht van! Heb je nog bijkomende vragen? Laat het ons zeker weten via info@equina.be

 

Je hond is ziek!

 

Net als mensen worden honden ziek van virussen, bacteriën en parasieten. Hoewel je deze uiteraard niet kan tegenhouden is het wel belangrijk om jouw hond te wapenen met een optimaal immuunsysteem. Dit zorgt ervoor dat jouw hond de infectie zelf meteen de kop kan indrukken. Je hond zal dan ook niet of minder ziek worden.

 

Hoe kan je ervoor zorgen dat het immuunsysteem van je hond optimaal werkt? Dat kan op verschillende manieren! Uiteraard zijn het vooral de basisbehoeftes waaraan voldaan moet worden:

 

 • Optimale voeding, aangepast aan de noden van je hond
 • Steeds vers drinkwater ter beschikking
 • Een plekje binnen je gezin (mentale gezondheid heeft een grote invloed op de fysieke gezondheid!)
 • Voldoende aandacht en fysieke beweging
 • Het juiste materiaal (tuigje, een zachte, warme plaats om te slapen)

 

Voldoe je aan al deze behoeftes? Dan kan je je hond, zeker gedurende winterperiodes, ook ondersteunen met kruiden en supplementen.

Werken met honden en hen op een natuurlijke manier opnieuw begeleiden naar een optimale gezondheid? Bekijk de PRO opleiding voor honden!

 

Je hond heeft diarree of moet overgeven!

 

Eens ‘n keertje overgeven of een dagje last van diarree is helemaal niet zo erg. Ook wij hebben weleens last van een misselijk gevoel of een opgeblazen buik zonder echt de reden te weten, nietwaar?

Gebeurt het echter vaker dat jouw hond moet overgeven of last heeft van diarree raad ik je aan om daar zo snel mogelijk iets aan te doen!

 

Mogelijke oorzaken van spijsverteringsklachten:

 

 • Voedingsallergie
 • Foute brokken
 • Parasiet (wormen)
 • Vergiftiging (ga meteen naar de dierenarts wanneer je dit vermoedt!)
 • Maag-darmontsteking
 • Stress

 

In de blog ‘Spijsverteringsproblemen bij honden‘ gaan we er alvast uitgebreider op in! 

Alvast eens komen kennismaken met Equina? Schrijf je snel in voor een kennismakingstraining!

 

Je hond stinkt!

 

Heeft je hond net gezwommen in de beek of gerold in nogal vreemd uitziende modder? Voilà, Problem solved! Hup, in die douche en klaar! 🙂

 

Heeft jouw hond echter vaker of altijd last van een stinkende, vettige vacht? NEE, dit is niet normaal!
Een gezonde hond ruik je namelijk niet en je hebt nadien ook niet de neiging om meteen je handen te wassen. Soms hebben deze honden ook kale plekken, heel veel jeuk of een rode huid.

 

Wat kunnen de oorzaken zijn van een stinkende of vettige vacht en andere vachtproblemen? 

 

 • Slechte voeding (kwaliteit, allergie,…) – begint het je al op te vallen dat voeding heel vaak de boosdoener is van heel wat klachten?
 • Ziekte
 • Parasieten (ja hoor, ook wormen kunnen zorgen voor een slechte vacht)
 • Té vaak wassen en/of borstelen: de huid van een hond beschikt namelijk over een eigen systeem om hem te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
 • Bacteriën op de huid
 • Stinkt je hond uit z’n mond? Dat kan heel wat andere oorzaken hebben. Begin al zeker met het laten nakijken van de tanden van je hond!

 In deze gevallen kunnen wij je helpen met een behandeling òf je kan je hond zelf helpen door het volgen van de workshop ‘Kinesiologisch testen voor honden en paarden‘!

 

Meer weten over vachtproblemen? Lees dan deze blog of bekijk het webinar!

 

Je hond mankt!

 

Elke hond mankt wel eens: een foute beweging gemaakt, te snel rechtgesprongen, te zot gedaan tijdens het spelen, een doorntje tussen de voetkussentjes of zelfs opgehoopte sneeuw tijdens de winter!

 

Vaak helpt het om het dan even wat rustiger aan te doen met je hond: maak de volgende wandeling(en) zo kort mogelijk en laat hem veel rusten. Vaak is het een dag later alweer opgelost.

 

Blijft je hond echter meer dan 2 dagen manken of mankt hij vanaf dag 1 echt ernstig? Dan laat je dit best zo snel mogelijk onderzoeken! Het kan namelijk wijzen op een spierscheur, verschoven nekwervel, hernia, problemen met de pezen, en nog zoveel meer. Wacht er dus niet te lang mee!

 

Ook als je hond mankt kan je bij Equina terecht voor een behandeling. Door middel van een combinatie van (onderzoeks-)technieken die we gebruiken kunnen we heel snel beoordelen wat de oorzaak van bepaalde klachten is, of dit nu gaat om externe factoren (voeding, parasiet, bacterie,…) of om interne factoren (spierscheur, wervels,…).

 

Oplossing!

 Met een behandeling bij Equina helpen wij je meteen met de klachten van je hond, ook (en vooral) als deze “afgeschreven” werd door je dierenarts of als de klachten na behandeling door de reguliere geneeskunde blijven aanhouden. Je kent meteen de oorzaak van de klacht. Afhankelijk van wat deze is leren we je de technieken aan om je hond zelf te ondersteunen. Is een andere expertise nodig? Dan sturen we je door naar de juiste persoon die jou en je hond zeker kan helpen.

 

Lijkt het je wel wat om zelf op zoek te gaan naar de oorzaken van klachten én deze aan te pakken? Dan is de Equina PRO voor honden opleiding perfect voor jou! Gedurende ongeveer 1 jaar leer jij verschillende technieken die je de mogelijkheid bieden om te beginnen werken met honden en hen op een natuurlijke manier te begeleiden naar meer levenskwaliteit. Je krijgt behalve de behandeltechnieken ook les in het Kinesiologisch testen, de anatomie van de hond, inzicht in het bewegingsapparaat van de hond, veel kennis over voeding op maat van elke hond en zoveel meer!

 

Wil je weten of deze opleiding wel iets voor jou is? Schrijf je dan snel in voor een kennismakingstraining! Nu aan 12,50 EUR ipv 97 EUR! Je zal kennismaken met onze methodes, lesgevers, onze visie en ons lessenpakket. Dit allemaal vrijblijvend! Door naar de kennismakingstraining te komen verbind je je nergens aan.

 

Kennismakingstraining

Ontdekken wat wij je te bieden hebben? Maak kennis met Equina, onze locaties en de opleidingen!

 

>> MEER INFO

WORKSHOP: Kinesiologisch testen voor honden en paarden

Op maandagavond 21 februari 2022 leer je hoe je zelf kan testen op bacterieën, virussen, voedingsallergieën enzovoort!

>> MEER INFO

Equina PRO honden

De meest complete opleiding om te starten als practitioner in bijberoep! Start eind januari 2022. Aantal plaatsen zeer beperkt!

>> MEER INFO