fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

*VIDEOBLOG* Types koliek checken

In de kijker, paarden

Koliek, een echte verschrikking! Bij koliekverschijnselen bel je best meteen de dierenarts! Op het moment zelf komt het misschien niet bij je op, maar het kan wel heel handig zijn om te weten welk type koliek je paard heeft. Zeker als de koliek een externe oorzaak heeft, is het noodzakelijk te weten wat het juist is, zo kan je dat in de toekomst veel beter vermijden. In het filmpje hieronder kan je zien hoe je sommige types koliek alvast kan vaststellen of uitsluiten.

Vaak voorkomende klachten

Koliek kennen we allemaal wel, misschien wist je ook al dat er verschillende soorten koliek bestaan die elk hun eigen oorzaak en dus ook oplossing hebben. Wil je meer achtergrond over  de soorten koliek zodat je deze zeker kan voorkomen? Dan is deze online opleiding waarschijnlijk iets voor jou!

De klachten die vaak voorkomen verschillen per type koliek, maar sommige mogelijke klachten zijn bijvoorbeeld zweten, schrapen met de voorbenen, neerliggen (al dan niet met voorvoeten onder de buik), niet eten, niet mesten,…

Oorzaken

Zoals net al vermeld, zijn er heel wat mogelijke oorzaken. Wil je hier meer over weten is deze blog zeker ook de moeite waard.

Hier gaan we niet verder in op de oorzaken. In het bovenstaand filmpje kon je al zien hoe je kan checken van welk type koliek je paard last heeft. Hieronder zie je enkele technieken die kunnen helpen de pijn te verlichten in afwachting van de dierenarts.

Voor de behandeling van de koliek is het uiteraard nodig dat je een dierenarts belt want je wil natuurlijk niet meemaken dat je paard door een verkeerde diagnose van jezelf het leven laat.

Wat je wel kan doen in afwachting van de dierenarts zijn een aantal punten die de pijn van koliek kunnen wegnemen. Eén van die punten zit hier vlak onder de binnenste ooghoek. Op twee vingers onder die een ooghoek zit een punt. Zelfs al heeft het paard geen koliek werkt dit super ontspannend ook op het oog. Dit punt is heel specifiek om koliekpijn weg te nemen en uiteraard hou je dit punt ook 2 a 3 minuten vast of ga je het masseren.

Als je dan toch met je paard aan het stappen bent kan je ondertussen dat punt vasthouden. Of als je paard gewoon rustig ligt kan je hem ook gewoon laten liggen tijdens de koliek en dan specifieke punten doen.

Naast dit punt heb je ook nog als je hier de spier van het voorbeen tot tegen het bot volgt, dan je vingers in een soort lijntje naar voor zet, hier op de voorkant. Hier zijn nog 2 punten voor koliek.De bedoeling is dat je hier gaat masseren.

Ook hier aan de binnenkant van het voorbeen vlak onder de voorknie tegen het pijpbeen aan, zit ook nog een punt voor koliek, om de pijn weg te nemen.

Dan hier op de buik, als je gaat voelen naar de navelbuik (een klein hard bolletje), en je neemt de lengte van je hand,

dan zit hier een punt op je buik dat ook gebruikt wordt bij koliek. Uiteraard zijn er nog een heel deel ander punten die je kan gebruiken voor koliek maar daarvoor moet je heel specifiek weten welke koliek het is en wat je eraan kan doen.