fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

*VIDEOBLOG* Hoefbevangenheid

In de kijker, paarden

Hoefbevangenheid is een heel ernstige aandoening en kan op relatief korte tijd van acuut naar chronisch veranderen. Daarom is het belangrijk om een dierenarts te bellen als je vermoedt dat je paard kampt met hoefbevangenheid. In deze blog lees je de symptomen, oorzaken en een filmpje over de technieken die je kan toepassen om de pijn te verlichten.

Vaak voorkomende klachten

Hoefbevangenheid, een serieuze aandoening!

Het is een aandoening die zowel acuut als chronisch kan zijn. Uiteraard is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen bij acute hoefbevangenheid bij je paard, om de chronische vorm te vermijden. 

Vermoed je dus dat je paard hoefbevangen is? Schakel dan meteen een dierenarts in. Het typische naar achteren leunen dat paarden met hoefbevangenheid meestal vertonen is het belangrijkste en duidelijkste symptoom.

In het beginstadium kan je vaak ook al volgende klachten waarnemen:

  • Stijf bewegen, ook zonder belasting
  • Hoeven voelen warm aan, soms verdikking op de kroonrand
  • In de ondervoet voel je eerder sterk de hartslag
  • Punt van de straal kan gevoelig zijn

Een beetje later (dit kan heel snel gaan) kan je vaak ook volgende symptomen merken:

  • Constant van steunbeen veranderen
  • Erg kreupel lopen, soms zelfs helemaal niet meer willen stappen
  • Koorts en zweten door pijn

Oorzaken

De grootste boosdoener bij hoefbevangenheid is fructaan. Daarom komt hoefbevangenheid dan ook vaak voor in het voorjaar.  Het fructaangehalte in het gras is dan nemelijk het hoogste: koud ‘s nachts en zonnig overdag is een slechte combinatie voor het fructaan in gras. Op deze website kan je steeds het huidige fructaanrisico opzoeken per regio, zo weet je meteen hoe ‘veilig’ de weide is voor je paard. 

Hou er ook rekening mee dat lang gras vaak een stuk minder suikers & fructaan bevat. Kort gras is dan een stuk gevaarlijker.
Zoals je al kan raden is het geven van korrels met veel suiker ook minder interessant voor paarden die gevoelig zijn aan hoefbevangenheid.

Andere oorzaken kunnen onderliggende aandoeningen zijn zoals EMS, PPID, of bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wat je kan doen (na pijnstillers van de dierenarts) om de pijn te helpen verlichten? Dat zie je in onderstaand filmpje.

Voor hoefbevangenheid is er geen specifieke Chinese diagnose, maar je kan wel zien bij een paard dat hoefbevangen is dat ze bevangen zijn op vier voeten. Maar om dat twee derde van het gewicht op de voorhand leunt, gaan ze hun gewicht naar achter willen verplaatsen.

Om de druk wat te verlichten kan je hier op de kroonrand heel zachtjes gaan loswerken.
Dat gaat eigenlijk een klein beetje spanning van de voet halen, zowel hier aan de achterkant als helemaal aan de binnenkant van de kroonrand. Dat kan je uiteraard op alle vier de voeten doen.
Jolina heeft hier een kwetsuur, ziet er een beetje gek uit.

Dus het principe is dat je op die kroonrand dan zelf gaat loswerken en eigenlijk gaat krabben.

Wat je Chinees gezien wel hebt, is dat de Leverenergie niet meer kan volgen met het ontgiftingsproces. Het punt van de Lever is eigenlijk op het laagste stuk van de ruggengraat, op een handbreedte afstand. Als je daar je hand op legt, ook aan beide zijden, gaat het ervoor zorgen dat de energie van de Lever beter op gang zal komen.
Naargelang extra klachten die je paard nog heeft kan je nog extra uitbreiden in de behandeling. Daar heb je wel iets langer voor nodig dan een avond om daar helemaal bekwaam in te worden.

Belangrijk is ook om, als je dierenarts pijnstillers voorschrijft, deze goed te blijven geven. In de paddock kan je ook een soort modderbad maken waardoor de voeten continu gekoeld kunnen worden. Je zal merken dat paarden daar graag gaan instaan.

Probeer ook leverondersteunende producten bij te geven, kruiden, fytotherapie, homeopathie om ervoor te zorgen dat dat lichaam kan herstellen en de hoeven volledig kunnen genezen.