fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

HOUT-element

PRO paarden

In de module ‘Hout-element’ leer je waarom bepaalde klachten ontstaan, welke type paard hier aanzienlijk gevoeliger voor is en welke geleerde behandeltechnieken je kan gebruiken voor een optimale ondersteuning. Hoe je de achterliggende Chinese manier van denken kunt implementeren in het op zoek gaan naar de oorzaak van klachten en deze aanpakken, leer je in de module ‘Meridianenleer’.

Vaak voorkomende klachten

Paarden die sukkelen met deze klachten hebben vaak ook een onbalans in hun leverenergie. Dat klinkt vrij abstract, maar denk eens aan het spreekwoord ‘iets op je lever hebben liggen’. Juist, irritatie, frustratie en boosheid zijn emoties die vaak doorkomen bij dit type paard.

Het zijn paarden vol zelfvertrouwen, echte doorzetters met een krachtige persoonlijkheid.
Ze presteren enorm graag maar kunnen hierin over hun eigen grenzen gaan.
Het zijn ook de paarden ontploffen als je er pas op zit, maar dan na 10 minuten helemaal “leeg” zijn.

De klachten die hiermee gelinkt kunnen worden zijn peesletsels, gewrichtsproblemen en spierverzuring/stijfheid, maar bijvoorbeeld ook oogproblemen (prut, ontsteking), gevoeligheid aan de buik (bvb bokken bij benen geven), moeilijk aan de bovenbinnenkant van de achterbenen kunnen komen, jeuk,..

Ook headshakers vallen hier vaak onder!

Het houtpaard

Karakter:            
Grenzeloos, moedig en gaat door het vuur voor je. Hij rustig & stabiel, energiek, dynamisch, maar is stressgevoelig en kan agressief, temperamentvol en jaloers worden
Emotie:              
woede, frustratie, boosheid
Kenmerkende organen:
lever en gal
Vatbaar voor:      
buikkramp, darmstoornissen, snel zweten, stemmingswisselingen, problemen aan pezen en ogen, gewelddadig gedrag.

 Een houtpaard ziet er al vanaf jonge leeftijd gespierd en atletisch uit. Maar overvraag dit paard niet, want hij zal zelf niet aangeven dat het genoeg is. Ook is hij door zijn impulsieve gedrag gevoelig voor blessures. 

Dit paard bezit een geweldige hoeveelheid energie en is vastbesloten. Het houtpaard  neemt graag zelf de leiding. Hij houdt van hard galopperen en hoog springen en heeft een hekel aan autoriteit.

Hij wil opkijken naar zijn meerdere die het houtpaard op een consequente manier dient te behandelen.

Dit paard houdt van competitie, maar is moeilijk te trainen, want de competitie gaat hij ook aan met zijn trainer. Eigenlijk traint hij als het ware de trainer. Zijn vastbeslotenheid eist nog net even iets meer vastbeslotenheid van zijn trainer. Geen paard voor leken, maar voor mentaal sterke eigenaars kan het houtpaard een geweldige paard zijn.

In ongeoefende handen kan hij een ware kwelling zijn.

Het leertempo moet rustig zijn,maar de methode actief en energiek.

Oorzaken

Je merkt het al: een hele waslijst aan mogelijke klachten. Dit neemt niet weg dat deze paarden geen andere klachten/kwetsuren kunnen krijgen, maar duidt meer aan voor wat ze vatbaarder zijn.

Hoe dit komt?

Bij een onbalans door externe (of interne) oorzaken kunnen er blokkades ontstaan. Deze hebben vaak nog een invloed op andere organen. Aangezien een paard van nature niet snel pijn laat zien, of ongemak in het algemeen, wordt de onbalans vaak pas laat opgemerkt waardoor deze zich manifesteert in heel duidelijke fysieke klachten.