fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Spijsverteringsproblemen bij honden

honden

We voelen ons allemaal wel eens misselijk of hebben wat maag/darmklachten, dus honden natuurlijk ook.

We kennen het allemaal; een keer te veel gegeten, iets dat niet goed bekomen is, een voedingsmiddel gegeten waar we eigenlijk niet zo goed tegen kunnen of gewoon een “mottige” dag.

We voelen ons allemaal wel eens misselijk of hebben wat maag/darmklachten, dus honden natuurlijk ook. Kan toch geen kwaad hoor ik je zo denken, een dagje lichte buikpijn.

Symptomen & oorzaken

Tuurlijk niet! Het wordt pas een probleem wanneer de klachten langer duren.
Merk je dat je hond de laatste tijd niet goed eet, vaak gras eet, overgeeft, chronisch of acuut diarree, een opgezwollen, harde buik heeft?

De genoemde symptomen zijn natuurlijk vrij voor de hand liggend, maar wist je dat je hond ook veel subtielere signalen kan vertonen wanneer hij last heeft van spijsverteringsproblemen?

Denk daarbij maar aan veelvuldig(er) plassen, meermaals per dag ontlasten of een doffere vacht.

Uiteraard weten we allemaal dat bijvoorbeeld chocolade giftig is voor een hond! Kan het zijn dat hij dat (of een andere giftige stof) heeft binnengekregen? Dan is de oorzaak vrij duidelijk.

Honden met een vergiftiging geven veel over, krijgen soms schuim op de mond, het tandvlees trekt wit weg en de ogen worden rood. Ook stuiptrekkingen kunnen een gevolg zijn van vergiftiging.

Ben je er zeker van dat het géén vergiftiging is? Belangrijk is dan om op zoek te gaan naar de rechtstreekse oorzaak van de klachten. Vaak worden honden door de dierenarts naar huis gestuurd met medicatie tegen de klachten van een maag-darmontsteking.

Super! …Als dat ook effectief de oorzaak is!

Er zijn namelijk ook heel wat andere oorzaken die aan de basis kunnen liggen van misselijkheid of maagproblemen.

Parasieten zijn bijvoorbeeld vaak de boosdoeners. Het kan zelfs zijn dat honden al jaren besmet zijn met een sluimerende parasiet, maar dat die pas nu tot uiting komt!

Giardia kan enorme diarree veroorzaken, en nadien in het lichaam aanwezig blijven! Het kan zelfs zijn dat dit niet in de stoelgang terug te vinden is wanneer de hond al een tijdje geleden door Giardia besmet is geweest

Stress speelt ook een grote rol, net als bij mensen. Misschien ben jij ook wat misselijk voor een grote wedstrijd, of vroeger op school; tijdens een voordracht voor de hele klas?

Beeld je eens in dat je hond op de hondenschool komt, of in een vreemde omgeving en daar veel nieuwe indrukken tegelijkertijd moet verwerken? Komt een beetje op hetzelfde neer, nietwaar?
Of ben je gewoonlijk nooit lang weg van huis, maar zit je hond bij familie terwijl je op vakantie gaat? Ook dan kan stress zorgen voor moeilijkheden.

De grootste boosdoener bij chronische problemen (en soms ook acute) is echter de voeding van je hond.
Je hebt er misschien nog niet echt bij stilgestaan, maar ook je hond kan allergisch of intolerant reageren op bepaalde voedingsmiddelen!

Het lichaam van honden is sowieso niet gebouwd op het verteren van granen; ze zijn immers carnivoren en aaseters! Geef jij je hond altijd droge brokken? Dan is het zeer goed mogelijk dat de klachten van je hond verdwijnen bij een aanpassing van de voeding.

Hierbij kunnen we jou bij Equina advies op maat van je hond geven. Met behulp van kinesiologie kunnen we testen op welke voedingsmiddelen je hond al dan niet slecht reageert. We vragen dan ook steeds om alle voeding, snacks en supplementen die je hond krijgt mee te brengen voor een behandeling.

Met shiatsu behandelen we specifiek op de meridianen van maag, milt en darm wat ervoor zorgt dat de klachten binnen de twee dagen zullen verdwijnen.

Neem de oorzaak weg, en de klachten zullen ook wegblijven!

Lees HIER het eindwerk van 1 van onze studenten over hondenvoeding!