Afkoelen van honden

honden

Waar de ene hond kan genieten van het warme zonnetje op zijn rug, wil de andere niet liever dan dat de sneeuwvlokjes weer gaan dwarrelen. Maar, elke hond kan genieten van afkoeling op de warmste dagen van het jaar. Hoe doen we dat nu precies?

De warmste periode van het jaar is weer aangebroken – sommigen zullen een gat in de lucht springen van blijdschap, terwijl anderen niet liever willen dan de hele dag in de ijskast gaan zitten op zoek naar verkoeling. Dit is bij onze trouwe viervoeters niet anders: waar de ene hond kan genieten van het warme zonnetje op zijn rug, wil de andere niet liever dan dat de sneeuwvlokjes weer gaan dwarrelen. Maar, elke hond kan genieten van afkoeling op de warmste dagen van het jaar. Hoe doen we dat nu precies, onze hond afkoelen ?

Hond afkoelen: Don’ts

Hoewel het al zo vaak neergeschreven is, blijven mensen dezelfde fouten maken. Deze wederkerende fouten komen voort uit verkeerde opvattingen over honden. We zullen hopelijk voor eens en voor altijd deze misvattingen uit de wereld helpen!

  • Honden met een dikke vacht hebben het heel warm
    De eerste grote misvatting is dat wij het warm hebben, dus onze honden het vast ook warm hebben, “zeker met die dikke vacht”. Hondenvachten zijn echter geen bontjassen, maar nemen veeleer de functie van een thermos aan: ze houden de hond koel in de zomer, en warm in de winter. Dit komt doordat er tussen de haartjes van de hond een isolerende luchtlaag kan gaan zitten. Deze zorgt er voor dat de temperatuur optimaal kan blijven!
  • Koude doek over de hond leggen 
    Omdat de hond zijn eigen lichaamstemperatuur regels is het een slecht idee om een hond te willen koelen door een koude doek op zijn rug of hoofd te willen leggen. De hond kan hierdoor zijn warmte niet meer kwijt langs die weg en is aangewezen op de enige andere manier die hij kent om warmte af te voeren: hijgen. Bovendien zullen de bloedvaten op de rug van de hond door de koelte vernauwen, wat het moeilijker maakt om het bloed rond te pompen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de hond.
  • Wandelen op de middag 
    Ook blijven veel hondeneigenaars vasthouden aan hun wandelingetje op het middaguur. Doe dit niet: asfalt wordt enorm heet en kan de pootjes van onze trouwe vriend pijnlijk verbranden. Bovendien is het niet aangewezen om op het warmst van de dag een (zware) inspanning te leveren: wandel / sport dan ook liever ’s morgens vroeg of ’s avonds laat met je hond.
  • ‘Ik ben maar even in de winkel, hij kan wel in de auto blijven’
    Laat ook je hond niet ‘even’ achter in de auto : ook hier kan de temperatuur enorm snel oplopen. Je hond heeft er bovendien niets aan om in de auto te moeten wachten tot het baasje terug is van de supermarkt : hij blijft dan beter thuis, in zijn eigen, veilige omgeving. 
  • Gebruik geen ventilator om een hond af te koelen
    Een ventilator gebruiken om je hond af te koelen is geen goed idee. Het gebruik van een ventilator bij honden verhoogt de kans op een oogslijmvliesontsteking, een verkoudheid of een stijve nek.

Hond afkoelen : Do’s

Wat kunnen we dan wél doen om onze hond te helpen met afkoelen?

Eerst en vooral moeten we beseffen dat honden een prima eigen temperatuurregeling hebben: de haartjes zorgen voor de nodige isolatie, waarmee de hond de ideale temperatuur zo goed mogelijk benadert. Willen we de hond toch helpen bij het afkoelen, kunnen we dit het best op een zo natuurlijk mogelijke manier doen. 

Zwemmen zwemmen met honden

Thuis in de tuin kan je een klein zwembad aanbieden waarin hij of zij met de pootjes in kan. Of je kan ook met hem gaan zwemmen! 

Wanneer je met je hond gaat zwemmen moet je wel letten op een aantal zaken: 

  • Proper water
    Bij hoge temperaturen komen er in stilstaand water verschillende bacteriën. De meest bekende bij ons is Blauw alg. We willen natuurlijk niet dat onze hond ziek wordt. Daarom is het belangrijk je hond niet zomaar in elke beek te laten zwemmen, en al zeker niet van te laten drinken.
  •  De zee
    De zee, een favoriete besmetting voor vele onder ons en uiteraard ook een gemakkelijke. Daar is het allereerst belangrijk om te zien waar je met je hond op het strand mag. Niet overal is dit toegestaan en soms hangt er een uurrooster aan vast. Waar het voor mensen verboden is om te zwemmen, laat je ook best je hond niet zwemmen. Het kan goed zijn dat er daar, waar het voor mensen verboden is om te zwemmen, een sterke onderstroom is. Dit is zeer gevaarlijk voor zowel mensen als honden.
  • Zout water
    Niet alleen in de zee komt er zout water voor, ook in sommige meren zit zout water. Honden kunnen uiteraard in zout water zwemmen, maar je moet wel enorm oppassen voor een zoutvergiftiging. Wanneer je hond teveel zout binnen krijgt, kan dit een zoutvergiftiging veroorzaken. Symptomen van zo’n zoutvergiftiging (sufheid, overgeven, diarree, wankelen) treden snel op, maar moeten ook even snel behandeld worden.
  • Afspoelen nadien
    Nadat je met je hond gaan zwemmen bent, spoel je deze best af. Zo verwijder je eventueel vuil en voornamelijk zout uit de vacht van je hond en voorkom je dat dit de huid van je hond gaat irriteren. 

Voorzie schaduw! 

Het is belangrijk om op warme dagen voor je hond schaduw te voorzien. Hij moet zelf de keuze hebben om in het zonnetje of in de schaduw te gaan liggen. 

Maar niet in de tuin kan je schaduw voorzien, ook tijdens je wandelingen kan je beter op schaduwrijke plaatsen opzoeken. Zo is het bos een ideale plaats om op warmere dagen te gaan wandelen, maar wel bij voorkeur in de ochtend of de avond. 

Koel drinkwater 

Het voorzien van koeldrinkwater is natuurlijk ook enorm belangrijk voor je hond op een warme dag. 
Controleer overdag regelmatig de temperatuur van het water: deze kan bij hoge temperaturen immers oplopen. Wanneer het water te warm is geworden, ververs je deze best om bacteriën in het water te voorkomen. 

Extra’s 

Tegenwoordig bestaan er koelmatten die een goede aanvulling zijn om je hond afkoeling te bieden op warme dagen. Je kan ook zelf op natuurlijke wijze een hondenijsje maken door wat fruit dat je hond lekkervind in een ijsblokje te laten bevriezen, zodat je hond deze kan oplikken. Een bezigheid en een afkoeling tegelijkertijd!