Een hond in huis nemen, ik kan het iedereen aanraden! Het is een cliché maar het is waar: je hond is je beste vriend. Ze zijn altijd blij als ze je zien, ze zijn geweldig gezelschap, ze beuren je op als je in een dipje zit, ze leren je om in het ‘nu’ te leven, om te genieten van de kleine eenvoudige dingen in plaats van je zorgen te maken over de toekomst. Maar wat is nu voor jou de beste keuze? Een puppy kopen of een hond adopteren? En het meest belangrijke, ben jij wel bereid om je leven aan te passen voor de komst van een hond? Alles kom je in dit artikel te weten!
Waarom kiezen voor een hond?
Het zijn ook ongelofelijke spiegels, ze vertellen je hoe je je voelt. Het leven is niet altijd een feest vol vreugde en genot, ook al lijkt het soms dat het bij onze vrienden en familie wel zo is als we onze Facebook of Instagram open doen.
Als het eens allemaal tegenzit, en je hebt absoluut geen zin om uit je bed of uit je zetel te komen, dan is je hond daar om je mee te nemen. Want de eerste stap van de oplossing van elk probleem is in beweging komen.
Nagenoeg op m’n eentje een bedrijf runnen, het is soms lastig. Opstaan, paarden eten geven, stallen uitmesten, honden eten geven, lesgeven, dieren gaan behandelen, boekhouding in orde houden, website updaten, klanten bellen, afspraken maken, … Ik doe het ongelofelijk graag, maar af en toe wordt het ook allemaal teveel in men hoofd. En dan komen Lucy en Ray, op het juiste moment: “Kom Macquoy, we gaan wandelen!” Na een half uurtje hier in het bos met hen zit ik weer vol energie en ideeën om ertegenaan te gaan, dus ik kan het iedereen aanbevelen!
Verantwoordelijkheid
Een hond in huis nemen brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Je moet er mee gaan wandelen, de juiste behandeling bij ziekte kunnen bieden, juiste manier van huishouding voorzien,… Je moet dus bereid zijn een nieuw gezinslid in huis te nemen. Ik kom vaak honden tegen waar ik echt medelijden mee heb, honden die pijn lijden, die ongelukkig zijn omdat de eigenaar de verantwoordelijkheden niet serieus neemt, of in veel gevallen honden die van bij de geboorte een slechte start gekregen hebben.
Ben ik geschikt om een hond in huis te nemen?
De keuze om een hond in huis te nemen doe je niet plots, je moet er goed over nadenken! Wees je ervan bewust dat een hond aandacht en beweging nodig heeft, het ene ras al wat meer dan het ander.
Wanneer je overweegt een hond te kopen of te adopteren ga dan het volgende lijstje af. Als je op alle vragen ja kan antwoorden, dan ben je geschikt om een hond in huis te nemen.
- Ben je bereid om de nodige aanpassingen aan je leven te doen met de komst van dit nieuw gezinslid?
Wanneer je kiest voor kinderen moet je ook de nodige aanpassingen doen aan jou leven. Dit is bij een hond niet anders. Je moet structuur in het leven van de hond brengen. Dat wil zeggen op vaste tijdstippen eten geven, gaan wandelen,…
- Heb je voldoende tijd?
Een hond heeft aandacht en opvoeding nodig. Je moet er mee spelen, wandelen, knuffelen,… Wees dus zeker dat je voldoende tijd hebt om aandacht aan je hond te schenken.
- Ben je regelmatig thuis of heb je de mogelijkheid je hond altijd mee te nemen?
Een hond is niet gemaakt een hele dag, wanneer jij bent gaan werken, alleen thuis te zitten. Tegenwoordig zijn er meer en meer bedrijven die het toestaan om je huisdier mee naar kantoor te brengen, je kan dit dus alvorens je een hond in huis haalt eventueel bespreken met werkgever. Of ben je zelfstandige en kan je je hond op een veilige manier meenemen is dit ook ideaal.
- Heb je financiële ruimte?
Een hond heeft eten nodig, een grote hond nog meer. Dit is al de basis van het houden van een hond. Dan heb je nog de standaard dierenartskosten, die jaarlijks terugkomen. Denk hierbij aan ontworming, vaccinaties, jaarlijks onderzoek… Daarbij is je hond een levend wezen en kan deze, net als de mens, ziek worden of iets voorhebben. Ook in dat geval moet je financieel in staat zijn de kosten daarvan te kunnen dragen.
- Ben je bereid om op lange termijn voor de hond te zorgen en is dit ook haalbaar?
Tijdens de coronacrisis zagen we de aankoop van honden stijgen, natuurlijk iedereen was meer thuis. Echter mag zo’n momentopname geen drijfveer zijn om een hond te kopen of te adopteren. Je moet nadenken of je op lange termijn kan en wil blijven zorgen voor de hond. Een hond word gemiddeld tussen de 8 tot 15 jaar oud, dit is afhankelijk van het ras. Zo worden grote honden minder oud dan kleine honden. Maar zelfs 8 jaar is niet niks, ben jij bereid om gedurende het hele leven van de hond goed voor hem te zorgen?
- Heb je een oplossing voor als je er even niet bent?
Uiteraard kan het zijn dat je eens op vakantie wil gaan of je voor je beroep naar het buitenland moet en dat je hond niet mee kan. Maar heb jij in dit geval een oplossing voor jou trouwe viervoeter? Om niet last-minute voor problemen te komen staan, moet je hier al over nadenken alvorens je een hond in huis haalt.
De juiste keuze maken: puppy kopen of hond adopteren?
Het is cru gezegd maar: Een pup koop je voor jezelf, uit eigenliefde, een hond uit het asiel adopteer je voor de hond, uit hondenliefde. Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Daarom wil ik met deze blogpost mensen die er aan denken om een hond in huis te halen op weg helpen om een goede keuze te maken.
Hond adopteren
Als je voor adoptie kiest, hou er dan rekening mee dat er altijd verassingen kunnen en zullen zijn. Een hond belandt niet zomaar in een asiel. Wanneer je een hond adopteert kan het zijn dat zijn verleden niet zo rooskleurig is geweest en dat hij moeite heeft met bepaalde zaken. Jij moet dan je omgeving kunnen aanpassen zodat de hond zicht geleidelijk aan op zijn gemak kan beginnen voelen. Ook wanneer er zich eventuele gedragsproblemen voordoen moet je bereid zijn hier op een rustige manier mee om te gaan en aan te werken.
Puppy kopen
Wanneer je een hond koopt is deze meestal nog pup. Vanaf 8 weken mogen puppy’s de nest verlaten en beginnen ze aan hun eigen avontuur. Bij het kopen van een puppy moet je ook al opletten waar je deze koopt. Het is tegenwoordig al enorm bekend, toch zijn er nog veel te veel mensen die zich er aan laten vangen: Broodfok. Vanaf dat er meer dan 2 rassen worden aangeboden is er bijna zeker sprake van broodfok. Bij broodfok kan je nooit de ouders zien, dan komt de verkoper altijd af met excuses waarom je deze niet kan zien. Het beste is om een puppy te kopen uit een nestje bij particulieren, die al vanaf de geboorte opgegroeid zijn in een huiselijke sfeer.
Maar wanneer je dan uiteindelijke de stap hebt gezet en een puppy hebt gekocht is het nog een lange weg tot de volwassenheid. Een puppy heeft veel aandacht nodig. Je moet er bijna continu mee bezig zijn want je moet direct starten met het trainen van de zindelijkheid en gehoorzaamheid. Om de zindelijkheid zo snel mogelijk te trainen moet je regelmatig naar buiten gaan om de hond zijn behoefte te laten doen, wat dus tijd in beslag neemt.
Als je zelf genoeg kennis hebt van honden en dit is niet je eerste hond kan je ervoor kiezen om je hond zelf op te leiden. Wanneer dit echter je eerst hond is, is het aangewezen om wekelijks naar de hondenschool te gaan. Hiervoor moet je ook weer tijd vrij maken. In beide gevallen is het belangrijk een doordachte keuze te maken!
Communiceren met je hond
Of je nu een pup koopt of een hond uit het asiel adopteert, het is belangrijk dat je met de hond kan communiceren op een ‘hondse’ manier. Zodat je weet wat je hond jou verteld en dat je kan inschatten hoe je hond zich voelt.
Hiervoor kan ik je mijn opleiding ‘Hondentaal & Dogmanship’ aanbevelen. Deze opleiding kan je online volgen. Nadat je deze opleiding hebt gevolgd beschik je over een ruime basiskennis van de hondentaal. Daarnaast bestaan er ook een hele hoop goede boeken over hondentaal.
Wil je nog meer info over de gezondheid van jouw huidige of toekomstige hond, aarzel dan niet om op deze link te klikken!