Diarree bij veulens kan verschillende oorzaken hebben. We leggen je graag uit wat deze zijn en wat jij kan doen om je veulen van de diaree vanaf te helpen.
Oorzaken van diarree bij een zogend veulen
Zoals bij vele klachten zijn er verschillende oorzaken. Maar bij een zogend veulen is het belangrijk om niet naar het veulen zelf te kijken. Het veulen drinkt namelijk melk van de moeder, en de lichamelijk toestand van deze laatste is uiteraard ook van invloed op het veulen. Als er iets in de toestand van de merrie veranderd, heeft dit ook invloed op de samenstelling van de melk voor het zogend veulen.
-
-
Hengstigheid na bevalling
-
Vanaf de 10de dag na de geboorte hebben de meeste veulens plattere mest tot diarree. Dit komt doordat de merrie weer hengstig wordt en dit heeft een invloed op de melk, waardoor het veulen plattere mest krijgt. Na een weekje is dit weer in orde. Je hoeft hiervoor niets speciaals te doen.
-
-
Wormen bij het veulen
-
Rond de 10de à 14de dag dien je het veulen ook te ontwormen voor veulenworm (dewelke het veulen via de uier van de merrie binnen krijgt) en vanaf dan om de 6 à 8 weken met ontworming speciaal voor veulens (op basis van ivermectine). Dit doe je best in overleg met jouw dierenarts.
-
-
Wormen bij de merrie
-
Wanneer de merrie wormen heeft kan dit ook een invloed hebben op de samenstelling van de melk. Omdat de merrie dan zelf niet alle voedingstoffen krijgt die ze nodig heeft. Een goed ontwormingschema bij een merrie met een zogend veulen is dus uiterst belangrijk!
-
-
Uitdroging
-
Wanneer jouw veulen plots diarree krijgt buiten de hengstigheid van de merrie om en je merkt dat je veulen plots ook water begint te drinken, dan is het hoog tijd om naar de dierenkliniek te rijden, want dan is jouw veulen aan het uitdrogen. Dit merk je ook doordat het veulen plots (op enkele uren tijd) heel mager wordt, het vel helemaal uitgedroogd is en er erg lusteloos bij staat.
-
-
Vertstoring in het lichaam van de merrie
-
Is jouw veulen al enkele maanden gezond, maar krijgt die plots diarree zonder af te vallen of zonder bovenstaande symptomen én ziet de merrie er plots minder gezond uit (doffe vacht, mager of zelf diarree), dan kan het zijn dat het veulen via de merrie weer een andere melksamenstelling binnen krijgt.
Shiatsu voor veulens met diarree
Het is altijd belangrijk om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Met shiatsu kan je je merrie laten onderzoeken en behandelen met shiatsu (uiteraard als je zeker bent dat jouw merrie in een deftig ontwormingsschema zit en je eventueel al een bloedonderzoek hebt laten doen). Met shiatsu kan je perfect zien waar de onbalans zit dewelke de diarree bij het veulen veroorzaakt. Behandel de merrie met de juiste shiatsu (acupunctuur punten) en het veulen heeft geen diarree meer!