AARDE-element
In de module ‘Aarde-element’ leer je waarom bepaalde klachten ontstaan, welke type paard hier aanzienlijk gevoeliger voor is en welke geleerde behandeltechnieken je kan gebruiken voor een optimale ondersteuning. Hoe je de achterliggende Chinese manier van denken kunt implementeren in het op zoek gaan naar de oorzaak van klachten en deze aanpakken, leer je in de module ‘Meridianenleer’.
Vaak voorkomende klachten
Heeft je paard vaak last van koliek of andere spijsverteringsklachten? Dan hoort je paard waarschijnlijk thuis in deze categorie!
Diezelfde paarden hebben behalve de koliek, maag- darm- en spijsverteringsproblemen ook vaak last van klachten aan het hoofd. Denk zo maar aan kaak (TMJ) problemen, oog- en oorklachten of problemen met de speekselproductie (te veel of te weinig).
Deze paarden zijn vaak futloos of snel vermoeid, hebben nogal last van gewichtsschommelingen, een vermoeid uitzicht, vaak vier dikke benen en insulineresistentie.
Tijdens het rijden kunnen ze scheef springen of hebben ze last van de knieën of adductoren.
Het zijn meestal heel lieve, betrouwbare en standvastige paarden, waardoor ze vaak bestempeld worden als ‘beginnerspaard’. Ze zijn heel vrijgevig en vergevingsgezind. Bij onbalans kan dit omslaan in afhankelijkheid, bezitterigheid of drammerig zijn.
Het aardepaard
Karakter:
Zachtmoedig, goede vriend en lief voor kinderen, veelvraat, eten is zijn grootste hobby, lui, sloom, slechte concentratie.
Emotie:
empathie, tobben
Kenmerkende organen:
milt/pancreas en maag
Vatbaar voor:
vervetten, gevoelige maag, gaskoliek, overmatige speekselvorming, vermoeidheid, zwakke spiertonus, spijsverterings- en darmproblemen, voedselallergieën
We noemen het aardepaard ook wel de vriendelijke, betrouwbare alleseter, omdat dit het meest zachtaardige paard is dat er bestaat.
Ook al hangen er aan alle kanten kinderen aan zijn oren of staart, een aardepaard laat het allemaal gewoon over zich heenkomen. Zijn interesse kan eigenlijk alleen gewekt worden met eten en een aardepaard herken je dan ook aan zijn enorme bolle buik. Ook al is hij rond en dik, een aardepaard is wel een doorzetter. Voor lange tochten schrikt hij niet terug, maar men moet hem niet overvragen.
Snelheid, springen, winnen, het komt allemaal niet voor in het woordenboek van het aardepaard. Dit type komt langzaam op gang en kan uren achtereen roerloos blijven staan.
Bomvast, daarmee is het aardepaard het beste te typeren.
Fysiek toont dit paard een sterk lichaam met volle spieren. Het is geen snel paard, maar wel een volhouder met een tolerante natuur. Het perfecte paard voor leken en families met jonge kinderen. Goed in balans kan dit dier zich goed concentreren. Het aardepaard is lief en betrouwbaar. Iedereen is dol op hem.
Aardepaarden zijn zogenaamde ‘duurtypes’. Ze zijn goed in staat om elke keer maar weer te herhalen. Ze hebben veel geduld en dat zal de trainer ook nodig hebben, want aardepaarden leren over het algemeen in een langzaam tempo.
Daar tegenover staat dat het geleerde ook definitief wordt opgenomen in het systeem. Korte en krachtige trainingen slaan bij aardepaarden niet zo goed aan.
Oorzaken
Je merkt het al: een hele waslijst aan mogelijke klachten. Dit neemt niet weg dat deze paarden geen andere klachten/kwetsuren kunnen krijgen, maar duidt meer aan voor wat ze vatbaarder zijn.
Hoe dit komt?
Bij een onbalans door externe (of interne) oorzaken kunnen er blokkades ontstaan. Deze hebben vaak nog een invloed op andere organen. Aangezien een paard van nature niet snel pijn laat zien, of ongemak in het algemeen, wordt de onbalans vaak pas laat opgemerkt waardoor deze zich manifesteert in heel duidelijke fysieke klachten.