Equina
PRO

Haal je geen voldoening meer uit je job? Ben je de sleur van kantoorwerk beu? Voel je dat het tijd is voor iets nieuws? Of op zoek naar een bijkomend inkomen met iets dat je écht leuk vindt?

Met de Equina PRO-opleiding zet je je passie voor paarden om in een fantastische carrière en creëer je een leven vol vrijheid, rust en betekenis.

 

Equina PRO

De Equina PRO opleiding biedt je een diepgaande training in verschillende therapeutische technieken voor paarden, zoals shiatsu, stretching, wervelkolommanipulatie en triggerpointtherapie. Deze opleiding is geschikt voor iedereen met een passie voor paarden, ongeacht of je ervaring hebt met paardrijden of dierengezondheid.

Je leert hoe je paarden kunt helpen herstellen van blessures, spanning en gezondheidsproblemen, en hoe je hun welzijn preventief kunt verbeteren. Of je nu een nieuwe carrière wilt starten of gewoon je eigen paarden beter wilt verzorgen, de praktische vaardigheden en kennis die je opdoet geven je de tools om dat te bereiken.

Met Equina PRO verander je je passie voor paarden in je (bij)beroep én bied je een waardevolle bijdrage aan hun gezondheid en welzijn.

Hoe onze opleiding eruit ziet? Bekijk hier enkele beelden van onze lessen!

Wat houdt de opleiding in?

1-op-1 begeleiding

Om ervoor te zorgen dat jij de technieken perfect in de vingers krijgt, wordt er 1-op-1 begeleiding voorzien.

Online

Online lessen in combinatie met praktijklessen in groep – de ideale combinatie voor iedereen met een job en/of gezin!

De online lessen gebeuren deels live, deels via het online platform.

 

Oefening

Oefenen op verschillende paarden zorgt ervoor dat je in contact komt met heel wat verschillende types.

Zo doe je zoveel mogelijk ervaring op. Elk karakter is anders, elke manier van werken verschilt dan ook.

 

Oorzaak

Door middel van de Equina onderzoeksmethode, die je nergens anders kan leren, leer jij een paard onderzoeken om de oorzaak van klachten te weten te komen. 

Train je oog

Je leert paarden visueel analyseren. Als je weet hoé en waar je moet kijken, kan je al massa’s info afleiden uit de manier waarop een paard zich gedraagt, stapt, draaft,… 

Jouw business

Je hoeft het wiel niet heruit te vinden! Je krijgt van ons begeleiding bij het opstarten van je business. Na 20 jaar weten wij perfect wat wél en niet werkt, hoe jij je uitleg naar je klanten toe het best verwoordt. (Verrassing: niet iedereen is mee als je begint over Koude op de Long of een verstoorde Qi, raar hé?! 😉 )

Ook op gebied van assertiviteit (geld durven vragen voor je diensten), en je aanbod vermarkten, zowel online als offline, krijg je van ons ondersteuning.

Wil jij het beste voor paarden én voor jezelf? Equina PRO biedt je de kans om je passie en carrière te combineren!

Zowel het onderzoek als de behandeling van elk paard is gebaseerd op de 5 elementen. Je hebt er misschien al eens gehoord? Hout, Vuur, Aarde, Metaal & Water.

Ja kan goed zijn, maar wat heeft dat nu te maken met paarden en gezondheid, toch?! Wel, volgens de Traditionele Chinese Geneeswijzen bestaat elk levend organisme over deze 5 elementen. De balans of onbalans tussen deze elementen staat in voor jouw “interne” gezondheid, maar ook hoe vatbaar je bent voor externe factoren. Een beetje abstract, maar de concrete voorbeelden geven je misschien een beter inzicht!

Hout: hieronder valt de Leverenergie. Onder het Hout-element worden bijvoorbeeld peesproblemen en jeuk gegroepeerd, maar ook emotionele kenmerken zoals frustratie en irritatie. Denk zo maar aan het spreekwoord: ‘iets op je lever hebben liggen’.

Vuur: het vurige type uiteraard! Enthousiast en vrolijk, maar evengoed woedend. Subtiliteit staat niet in hun woordenboek. Hieronder groeperen we alle hormonale problemen.

Aarde: de stevig ‘geaarde’ types. De goedzakken. Het paard op stal dat je altijd met z’n hoofd in een eetbak ziet. Misschien niet verwonderlijk, een Aarde-onbalans uit zich vaak in spijsverteringsklachten.

Metaal: deze paarden hechten enorm aan routine en structuur. Ze keren snel in zichzelf als er iets mis gaat. Bij de Metaaltypes zal je vooral immuniteitsklachten ondervinden.

Water: deze types zijn, om het zacht uit te drukken, niet de grootste helden. Ze zijn eerder snel angstig (indien in onbalans!). Bij Waterpaarden moet je vooral opletten voor artrose en rugklachten.

Holisme, wat is dat?

De filosofie achter acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeswijzen

Om een lichaam volledig in balans te krijgen is het belangrijk om te kijken naar alle factoren. Zo hebben niet alleen bacteriën of virussen een invloed op de gezondheid van je paard, maar ook de voeding (kwaliteit én kwantiteit), de huisvesting, beweging, training en het harnachement.
Door het onderzoeken van de oorzaak van klachten kan je ze bij de basis aanpakken, in plaats van puur symptomen weg te werken. Dit zorgt voor een blijvend herstelproces.

Welke technieken komen aan bod?

Stretchings

Het stretchen van de benen, nek, hoofd, staart,… bevordert uiteraard de bloedsomloop en kan spierscheuren voorkomen. Maar wist je dat je ook meridianen kan stretchen? Dit zorgt ervoor dat de energie weer vrijelijk kan stromen en zo het herstel van problemen langs de meridiaan bevordert.

Manipulatie van de wervelkolom

Als mens zitten we ook wel eens vast in de rug: een slechte positie, veel zittend werk, een slechte matras, noem maar op! Ook paarden kunnen wel eens last hebben van rugpijn, helaas vaak door een slecht passend zadel. Door het losmaken van de spieren rond de wervelkolom en het manueel bewerken van de wervelkolom maak jij de wervels weer helemaal los en kan je paard weer vrijuit bewegen.

Immuniteitsstimulerende technieken

Als je op een stal staat met verschillende paarden, heb je waarschijnlijk al wel gemerkt dat er elke winter wel enkele paarden ziek worden, door een virus of bacterie. Deze vieze beestjes hebben echter enkel vat op je paard als zijn of haar immuniteit onvoldoende goed is. Met deze technieken leer jij hoe jij de immuniteit kan versterken, om zo ziekte te vermijden.

Acupressuur voor spier- en peesletsels

Spier- en peesletsels zijn vaak hardnekkige blessures, die dan ook niet heel snel genezen. De blessure kan acuut gebeuren of kan opgebouwd worden over een langere periode. Door het gebruiken van manuele therapie op acupunctuurpunten herstel je de energie, wat het lichaam dan weer in staat stelt om zichzelf te genezen.

Revalidatietraining

Goede training: een kunst op zich. Helaas zijn heel wat blessures een gevolg van incorrecte training. Je kan je voorstellen dat paarden dan ook zullen blijven hervallen als de training niet verandert. Met deze technieken leer jij hoe je paarden kan laten bewegen op een manier die bijdraagt aan hun herstel én kan je het ook uitleggen aan je klant.

Koliek, verstoorde spijsvertering, diarree

Je leert technieken om de spijsvertering van paarden weer helemaal op punt te krijgen, om de pijn bij koliek te vermijden én je leert wat je kan doen om deze klachten in de toekomst te vermijden. Zo geef jij je klanten het beste (voedings)advies.

Moody Mares, do's & don'ts

Je kent ze vast wel, die paarden waarvan mensen zeggen: ‘da’s een echte (pis)merrie’. Vaak hebben deze merries echter last van gezondheidsklachten. Wat deze klachten dan inhouden en wat je eraan kan doen, dat leer je in de opleiding!

Sportpaarden helpen presteren

Ook sportpaarden zullen bij je clienteel horen. Het zijn paarden die vaak op hoog niveau presteren en die dan ook extra ondersteuning nodig hebben om gezond te blijven. Bij deze paarden wordt onder andere vaak gewerkt op de botten en gewrichten, met extra aandacht om artrose te voorkomen.

Oude paarden ondersteunen

Sportpaarden na hun carrière, oudere recreatiepaarden, vrolijke dertigers, ze kunnen allemaal een beetje extra aandacht gebruiken. Artrose kan je helaas niet helemaal tegenhouden, je kan het wel vertragen én de artritis (ontsteking) verminderen.

Praktische info

De opleiding in 2025 loopt over 1 jaar. Daarna krijg je nog 2 jaar extra begeleiding.

Wil je (vrijblijvend) op de hoogte blijven van de opleiding (data, extra info, prijs,…)? Zet je dan door middel van het formulier op onze wachtlijst. Wij contacteren je binnenkort! 

Schrijf je in op de wachtlijst!

10 + 9 =

★★★★★

“Nisl massa, ultrices vitae ornare sit amet, ultricies eget orci. Sed vitae nulla et justo pellentesque congue nec eu risus.”

Igor Landry
Labrador Retriever

★★★★★

“Ac feugiat ante. Donec ultricies lobortis eros, nec auctor nisl semper ultricies. Aliquam sodales nulla dolor.”

Ava Davis
German Shepherd

★★★★★

“Luctus lectus non quisque turpis bibendum posuere. Morbi tortor nibh, fringilla sed pretium sit amet.”

Axel Farrow
Siberian Husky

★★★★★

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sed finibus nisi, sed dictum eros. In non pulvinar purus. Curabitur nisi odio, blandit et elit at, suscipit pharetra efficitur elit.”

Renesmee Thomas
Beagle