fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Botproblemen, stress & angst

PRO paarden

In de module ‘Botproblemen, stress en angst’ leer je waarom bepaalde klachten ontstaan, welke type paard hier aanzienlijk gevoeliger voor is en welke geleerde behandeltechnieken je kan gebruiken voor een optimale ondersteuning. Hoe je de achterliggende Chinese manier van denken kunt implementeren in het op zoek gaan naar de oorzaak van klachten en deze aanpakken, leer je in de module ‘Meridianenleer’.

Vaak voorkomende klachten

Gestresseerde en angstige paarden, de naam zegt het zelf al. We hebben dit gedragskenmerk gekozen om de module te benoemen, juist omdat het het meest herkenbare kenmerk is bij paardeneigenaars. Paarden die hier vaak (of juist ineens) last van hebben, zijn in veel gevallen ook vatbaarder voor botproblemen (denk maar aan artrose, zwakke botten, breuken, barstjes, OCD,…) maar ook ademhalingsproblemen, pijn in de lage rug wat vaak resulteert in een slecht ruggebruik, problemen met de knieën, heel specifieke hoofdpijn of oogklachten.

Je zal, eens je erop begint te letten, vaak ook merken dat deze paarden vaker plasproblemen ondervinden. Niet alleen in regelmaat (heel vaak of juist niet vaak genoeg) maar ook in geur en kleur.

Tijdens het rijden zal je merken dat deze paarden moeilijk opgewarmd geraken en daardoor vaak de hele training vrij stijf zijn. Indien dit type paard volledig in balans is, heb je er een evenwichtig, zachtaardig en krachtig paard aan.

Oorzaken

Je merkt het al: een hele waslijst aan mogelijke klachten. Dit neemt niet weg dat deze paarden geen andere klachten/kwetsuren kunnen krijgen, maar duidt meer aan voor wat ze vatbaarder zijn.

Hoe dit komt?

Bij een onbalans door externe (of interne) oorzaken kunnen er blokkades ontstaan. Deze hebben vaak nog een invloed op andere organen. Aangezien een paard van nature niet snel pijn laat zien, of ongemak in het algemeen, wordt de onbalans vaak pas laat opgemerkt waardoor deze zich manifesteert in heel duidelijke fysieke klachten.