fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Spijsvertering, koliek & maagzweren

PRO paarden

In de module ‘Spijsvertering, koliek & maagzweren’ leer je waarom bepaalde klachten ontstaan, welke type paard hier aanzienlijk gevoeliger voor is en welke geleerde behandeltechnieken je kan gebruiken voor een optimale ondersteuning. Hoe je de achterliggende Chinese manier van denken kunt implementeren in het op zoek gaan naar de oorzaak van klachten en deze aanpakken, leer je in de module ‘Meridianenleer’.

Vaak voorkomende klachten

Heeft je paard vaak last van koliek of andere spijsverteringsklachten? Dan hoort je paard waarschijnlijk thuis in deze categorie!

Diezelfde paarden hebben behalve de koliek, maag- darm- en spijsverteringsproblemen ook vaak last van klachten aan het hoofd. Denk zo maar aan kaak (TMJ) problemen, oog- en oorklachten of problemen met de speekselproductie (te veel of te weinig).

Deze paarden zijn vaak futloos of snel vermoeid, hebben nogal last van gewichtsschommelingen, een vermoeid uitzicht, vaak vier dikke benen en insulineresistentie.

Tijdens het rijden kunnen ze scheef springen of hebben ze last van de knieën of adductoren.

Het zijn meestal heel lieve, betrouwbare en standvastige paarden, waardoor ze vaak bestempeld worden als ‘beginnerspaard’. Ze zijn heel vrijgevig en vergevingsgezind. Bij onbalans kan dit omslaan in afhankelijkheid, bezitterigheid of drammerig zijn.

Oorzaken

Je merkt het al: een hele waslijst aan mogelijke klachten. Dit neemt niet weg dat deze paarden geen andere klachten/kwetsuren kunnen krijgen, maar duidt meer aan voor wat ze vatbaarder zijn.

Hoe dit komt?

Bij een onbalans door externe (of interne) oorzaken kunnen er blokkades ontstaan. Deze hebben vaak nog een invloed op andere organen. Aangezien een paard van nature niet snel pijn laat zien, of ongemak in het algemeen, wordt de onbalans vaak pas laat opgemerkt waardoor deze zich manifesteert in heel duidelijke fysieke klachten.