fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

[VIDEOBLOG] Weven bij paarden

paarden

Weven, je wordt er zelf zenuwachtig van! Wat kan je er wel aan doen? Bekijk snel het filmpje!

Weven bij paarden, het is één van de handelingen die we ook wel stalondeugden noemen. Maar waarom doet een paard dit eigenlijk? Een paard is van nature een kudde dier dat vrij in de natuur rondloopt opzoek naar eten en drinken. Ze zijn er dus eigenlijk niet voor gemaakt om in een stal van 4 op 4 te staan. In combinatie met nog andere factoren, die  stress bij het paard veroorzaken, kan het paard een bepaalde handeling beginnen doen die een uitlaatklep vormt voor deze stress. Het zijn handelingen zonder doel die de paarden blijven herhalen.   

Wat is weven? 

De stalondeugd weven is samen met luchtzuigen een van de bekendere. Bij weven verplaatst het paard continu zijn gewicht van het ene voorbeen op het andere en volgt deze beweging met het hoofd.  Maar waarom doen paarden dit, we leggen je het zo dadelijk uit!  

Waarom weven paarden? 

Zoals elke stalondeugd is weven een zelf aangeleerd gedrag. Maar hoe komt het nu dat een paard zich zelf deze vervelende stalgebreken aanleren?  

Wanneer een paard stress ervaart gaat het een manier zoeken om zichzelf van deze stress te kunnen verlossen. Dan kan het paard een bepaald handeling uitvoeren die zijn of haar stress vermindert, in dit geval weven. De stress wordt tijdens het weven vermindert omdat er endorfines vrijkomen in de hersenen van het paard. Deze stof is te vergelijken met een drugs, het geeft het paard in kwestie een goed en rustgevend gevoel. In het begin, wanneer er nog geen sprake is van een aangeleerd gedrag, doet het paard deze handeling nog steeds om zijn stress te compenseren. Maar op termijn geraakt hij als het ware verslaafd aan de endorfines die vrijkomen in de hersenen en hoeft de stressfactor niet meer aanwezig te zijn om het gedrag te vertonen.  

Gevolgen van weven bij paarden  

Omdat het paard continu zijn gewicht van het ene voorbeen naar het andere voorbeen verplaatst komt er meer druk op alle structuren in deze voorbenen. Zo kunnen er, door weven, vroegtijdig blessures ontstaan aan de voorbenen. Artrose is hier een van de bekendste van. Maar ook de hoeven kunnen er onder lijden. Deze kunnen door de continue beweging sneller afslijten en ook weer voor problemen zorgen. Een goede bodem in de stal is dan ook aan te raden bij paarden die weven.  

Weven afleren 

Eens het paard zichzelf dit gedrag heeft aangeleerd, is het enorm moeilijk om het af te leren en in vele gevallen niet haalbaar. In dat laatste geval kan je nog een weefrek plaatsen,  dit helaas enkel maar een manier om ervoor te zorgen dat het paard niet meer weeft. Voor de rest is het bij een wevend paard zoveel mogelijk bezighouden door deze op de weide te zetten met soortgenoten, voldoende ruwvoer te geven, een speeltje hangen in de stal,… Alles om zo goed mogelijk de natuurlijke manier van leven van het paard na te bootsen.  

Hoe kan shiatsu helpen?

Shiatsu gaat in eerste instantie opzoek naar de oorzaak van het gedrag. Het totale beeld wordt hierbij bekeken. Maar bij stalondeugden kan het soms te laat zijn om het probleem nog volledig op te lossen, omdat het al een diep gewortelde gewoonte geworden is bij het paard. Shiasu kan echter wel een stap in de goede richting zijn. Het paard wordt opnieuw in balans gebracht en kan doormiddel van shiatsu zijn stress kwijtraken. Wil je graag de oorzaak van een bepaald gedrag bij je paard achterhalen, boek dan zeker een behandeling. Want een gelukkig paard is een gelukkige eigenaar!  

Weven bij paarden voorkomen 

Als laatste geef ik jou graag nog enkel tips mee om dit soort van aangeleerd gedrag bij paarden te voorkomen. In ieder geval is het belangrijk om de natuur van het paard in het achterhoofd te houden.  

  • Voorzie voldoende ruwvoer 
    Een paard is gemaakt om te kauwen en wilt bijna heel de dag kauwen. Als het deze behoefte niet kan invullen, kan dit stress bij het paard veroorzaken. Desnoods geef je het in een slowfeeder zodat het paard er langer over doet.  
  • Sociaal contact met soortgenoten
    Een paard is een kudde dier, dus probeer er voor te zorgen dat wanneer het paard op stal staat ook zijn vriendjes kan zien. Dit zelfde geld voor op de weide.  
  • Zorg voor voldoende beweging
    In het wild is een paard continu in beweging opzoek naar eten en drinken. Probeer deze natuurlijke manier van leven zoveel mogelijk voor je paard na te bootsen.  
  • Afwisseling in training
    Probeer tijdens de training van je paard zoveel mogelijk af te wisselen. Je kan je training afwisselen met balkjes, een wandeling, nieuwe oefeningen proberen,… 
  • Voorkom dat je paard zich gaat vervelen
    Vaak onstaan stalondeugden ook uit verveling. Die verveling zorgt dan weer voor stress, met een stalgebrek tot gevolg. Zorg er dus voor dat je paard zich niet gaat vervelen. Zo kan je tegenwoordig allerlei speeltjes voor je paard vinden, waar je eventueel ook nog iets lekkers in kan steken. 

Wil jij nog meer weten over hoe je pijn en stresssignalen kan herkennen bij paarden, zelfs de subtiele? Dan is onze cursus Stress- en pijnsignalen iets voor jou!