fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Schimmel bij paarden

paarden

In deze blog willen we het graag hebben over schimmelinfecties. Iedereen kent het wel: het zijn dan ook de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden.

Schimmel, schurft, mijten, vlooien, … wie deze woorden leest begint waarschijnlijk al spontaan te krabben! Iedereen kent het wel: het zijn dan ook de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. In deze blog willen we het graag hebben over schimmelinfecties. Ze steken vooral in de winter de kop op, wanneer veel paarden samen in één gebouw worden ondergebracht. Helaas is het hele jaar door voorzichtigheid gebaat. Hoe we dit aanpakken en hoe we van die vervelende schimmel af kunnen raken, lees je hier!

Wat is schimmel bij paarden?

Officieel, met een moeilijk woord, heet huidschimmel bij paarden “dermatophytose”. Dat is in feite een verzamelnaam voor een heleboel schimmelinfecties.

Schimmels zijn vaak vervelender en moeilijker te behandelen dan bacteriën en virussen. Ze kunnen bovendien overleven zonder effectief op het paard te zitten, wat de behandeling wat lastiger maakt!

Hoe ontstaat schimmel bij paarden?

Schimmel ontstaat door overdracht. Dit is een ruime term, en omvat dan ook een hele lading. Zo kan het worden overgedragen wanneer een besmet paard contact heeft met een ander paard: wanneer ze samen in de wei staan, maar ook door te snuffelen door tralies. De overdracht kan ook door mensenhanden die een besmet paard hebben aangeraakt gebeuren. Tenslotte kan besmetting ook ontstaan door contact met materiaal waar schimmel op zit: denk maar aan borstels, dekjes, dekens, tuigen, …

Schimmel bij paarden herkennen

Het bijzondere aan schimmel is dat deze zich niet noodzakelijk meteen manifesteert: een paard kan al langer besmet zijn, maar de ziekte zal zich pas openbaren wanneer het dier een verminderde weerstand heeft. Onder andere daarom zien we tijdens de wintermaanden een piek in het aantal besmettingen.

In eerste instantie zie je vaak kleine bultjes met opstaande haren. In een latere fase gaan deze over op ronde, kale plekjes. Meestal gaat de aandoening niet gepaard met jeuk en zijn de plekjes zichtbaar op plaatsen waar het tuig ligt.

De meest bekende van deze infecties is ringworm. Deze herken je aan schilferige bultjes, die vaak opstaande haren met zich mee brengen. Na een tijdje ontstaan er ook korstjes, die je makkelijk los kan trekken. Ze zien er poederig en schilferig uit. De haren laten makkelijk los en er komt een kaal, min of meer rond plekje tevoorschijn.

Hou er echter rekening mee dat schimmelinfecties gepaard gaan met een incubatietijd van één tot vijf weken. Dit betekent dat er heel wat weken kunnen verstrijken tussen het besmet geraken van je paard en het effectief zichtbaar worden van de besmetting. Als er een besmet paard in de buurt rondloopt, wees dan gedurende geruime tijd extra aandachtig!

Waarom komt schimmel bij paarden vaker in de winter voor?

Elke paardeneigenaar zal het wel herkennen: samen met de andere ongemakken die de winter- en dus ook de stalperiode met zich meebrengt, steekt schimmel dan vaker de kop  op. Dit heeft meerdere oorzaken. Enerzijds gedijen schimmels gewoon beter in de herfst en de winter: het is vaak vochtiger, en bovendien houden ze van de warmte onder die dikke dekens. Bovendien is zonlicht – en dan preciezer: UV-licht – een goede remedie tégen de schimmels, en laat dat nu net minder vaak voorkomen in de winter!

Anderzijds is in de winter de weerstand van vele paarden net iets minder. Het is kouder, natter, ze staan vaker op stal, komen misschien wel in contact met vreemde paarden, … Hun immuniteitssysteem heeft te leiden, en daar profiteren schimmels graag van.

Wat te doen bij schimmel?

Gelukkig is schimmel meestal vrij eenvoudig te behandelen. Het volstaat vaak om het paard te wassen met een antischimmelmiddel, bijvoorbeeld Imaverol. Het paard moet dan drie tot vier keer volledig gewassen te worden, met een tussentijd van 3 tot 5 dagen. Dit herhalen is absoluut noodzakelijk om alle schimmelsporen te kunnen doden.

In de winter is dit vaak een iets moeilijkere opgave, omdat je uiteraard rekening moet houden met de woonsituatie van het paard: door het wassen wordt een deel van de vet- en vuillaag van het paard aangetast. Indien het dier buiten staat, kan een deken dus (tijdelijk) noodzakelijk zijn.

Vergeet ook niet om de omgeving van het paard grondig te reinigen, zoniet zal het paard immers binnen de kortste keren terug besmet zijn. Denk hierbij aan borstels, dekens, tuigen maar vergeet ook de stal niet!

Als er geen nieuwe besmetting plaatsvindt, kan een dergelijke infectie op een aantal weken verholpen zijn. Het probleem is echter dat er vaak sporen achterblijven op het paard zelf of de omgeving, waardoor bestrijding vaak langer duurt.

Indien je paard vatbaar blijft voor dergelijke infecties, kan het ook jaarlijks preventies tegen schimmelinfecties gevaccineerd worden. Deze vaccinatie kan ook gegeven worden als je paard reeds last heeft van een infectie en geeft een grote kans op een snellere genezing. Hoewel deze methode nog niet ingeburgerd is, kan je dierenarts je ongetwijfeld meer vertellen.

Hoe dan ook: in de periode van herstel is het erg belangrijk om de weerstand van je paard zo goed mogelijk te ondersteunen. Hier kan onder andere Shiatsu een uitkomst bieden. Een behandeling zal de immuniteit van je paard ten goede komen, waardoor de infectie je paard niet meer zal treffen.

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij schimmel

Zoals bij elke aandoening is het uiteraard beter om te voorkomen dan te genezen. Het belangrijkste wapen in de strijd tegen schimmelinfecties is een goede, optimale weerstand. Bij paarden waar de weerstand van de huid niet optimaal is, hebben schimmelsporen immers veel meer kans. Je paard kan dus zeker gebaat zijn bij een Shiatsu-behandeling.

Vermijd verder contact met een paard met schimmel. Als je toch met een dergelijk dier in contact bent geweest, wissel dan je kleren en zorg dat je goed ontsmet bent vooraleer je een ander dier aanraakt. Alleen zo kan je de infectie in de kiem smoren!

Shiatsu en schimmel

Ook bij paarden met schimmel kan Shiatsu een ondersteunende werking bieden. Een behandeling zorgt immers voor het verbeteren van de weerstand van je paard. Paarden met een verbeterd immuniteitssysteem zijn heel wat minder vatbaar voor een besmetting. 

Ook superfoods kunnen een bijdrage leveren aan een sterk immuunsysteem. Indien nodig, zullen deze ook aangeraden worden tijdens een behandeling!

Zelf leren wat je kan doen om je paard te helpen en ondersteunen? Ambitie om jouw passie om te zetten naar een (bij)beroep? 

Ontdek de mogelijkheden!

Kennismakingstraining

Ontdekken wat wij je te bieden hebben? Maak kennis met Equina, onze locaties en de opleidingen!

>> MEER INFO

WEBINAR: Stijfheid bij paarden

Op maandagavond 22 november 2021 leer je alles over symtomen, oorzaken en oplossingen!

>> MEER INFO

Shiatsu Basics

Zelf leren hoe je je paard een ontspannende basismassage kan geven?

>> MEER INFO