fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Diarree bij een zogend veulen verhelpen met shiatsu

paarden

Diarree bij veulens kan verschillende oorzaken hebben. Leer hieronder hoe je jouw veulen het best helpt

Diarree bij veulens kan verschillende oorzaken hebben. Leer hieronder hoe je jouw veulen het best helpt

Vanaf de 10de dag na de geboorte hebben de meeste veulens plattere mest tot diarree. Dit komt doordat de merrie weer hengstig wordt en dit heeft een invloed op de melk, waardoor het veulen plattere mest krijgt. Na een weekje is dit weer in orde. Je hoeft hiervoor niets speciaals te doen.

Rond de 10de à 14de dag dien je het veulen ook te ontwormen voor veulenworm (dewelke het veulen via de uier van de merrie binnen krijgt) en vanaf dan om de 6 à 8 weken met ontworming speciaal voor veulens (op basis van ivermectine). Dit doe je best in overleg met jouw dierenarts.

Wanneer jouw veulen plots diarree krijgt buiten de hengstigheid van de merrie om en je merkt dat je veulen plots ook water begint te drinken, dan is het hoog tijd om naar de dierenkliniek te rijden, want dan is jouw veulen aan het uitdrogen. Dit merk je ook doordat het veulen plots (op enkele uren tijd) heel mager wordt, het vel helemaal uitgedroogd is en er erg lusteloos bij staat.

Is jouw veulen al enkele maanden gezond, maar krijgt die plots diarree zonder af te vallen of zonder bovenstaande symptomen én ziet de merrie er plots minder gezond uit (doffe vacht, mager of zelf diarree), dan kan het zijn dat het veulen via de merrie weer een andere melksamenstelling binnen krijgt.

Dan kan je jouw merrie laten onderzoeken en behandelen met shiatsu (uiteraard als je zeker bent dat jouw merrie in een deftig ontwormingsschema zit en je eventueel al een bloedonderzoek hebt laten doen). Met shiatsu kan je perfect zien waar de onbalans zit dewelke de diarree bij het veulen veroorzaakt. Behandel de merrie met de juiste shiatsu (acupunctuur punten) en het veulen heeft geen diarree meer !