Equina PRO Paarden
Maak van je passie je beroep: word een professioneel practioner. Na de Equina PRO opleiding van 18 maanden en bijhorend examen treed je toe tot een vaste kern experten die natuurlijke gezondheid en geluk centraal stellen. Niet enkel in hun levenswijze, ook in hun omgang met van dieren (paard en/of hond).
Deze opleiding is deels subsidieerbaar met de KMO-portefeuille. Klik op ‘opleiding op maat’ voor meer info & prijzen!

Officieel
erkend
Onderdelen Equina Pro
Tijdens deze 18 maanden durende opleiding geven wij je alle tools in handen om (bijna) elk paard er volledig bovenop te helpen. Je leert een grondig onderzoek uitvoeren, dat je zal helpen tot de oorzaak van klachten te komen. Aan de hand daarvan zal je in staat zijn om een efficiënt revalidatieplan op te stellen.
Behalve de technieken die je gebruikt op het paard zelf zal je ook meer leren over de leefwereld van het paard en hoe deze een invloed kan hebben op bepaalde klachten. Ook de invloed van eigenaar of ruiter en harnachement komt aan bod.
De PRO opleiding is volledig hands-on. Dat betekent dat je constant zal afwisselen tussen theorie en praktijk. Het is ook de bedoeling dat je al vrij snel zal starten met het geven van behandelingen tegen betaling!
Cranio & structurele - 2 dagen
Tijdens deze opleiding leer je een zeer uitgebreide techniek die inwerkt op het sacrum, de wervels en de botstukken van het hoofd.
Met deze techniek kan je heel wat klachten verhelpen, waaronder rug- en nekklachten, hoofdpijn, algemene stijfheid, problemen in de lage rugklachten en zoveel meer!
Anatomie, stresspunten, bewegingsleer & spieropbouw - 3 dagen
Je leert alles over de anatomie en het bewegingsapparaat van het paard. Uiteraard komen de wervels en botten aan bod maar zeker ook de spieren. Bijkomend leer je welke spieren noodzakelijk zijn voor bepaalde bewegingen. Met deze kennis ben je perfect in staat om te beoordelen waar bepaalde klachten zich situeren.
Yin Yang & 5 elementen - 1 dag
De beginselen van het ‘Chinees’ denken: wat is Yin Yang en waarvoor kan het ingezet worden?
Welke zijn de 5 elementen en wat betekenen ze? Hoe weet je in welk element een paard (of hond, mens,…) thuishoort? Welke blessures, karaktereigenschappen, zwaktes zijn hier vaak aan gelinkt?
Dit onderwerp is niet subsidieerbaar door de KMO-portefeuille!
Bachbloesems - 1 dag
Bachbloesems kunnen gebruikt worden om te werken op de emoties van een paard.
Een ongelukkig paard kan niet 100% gezond zijn, andersom geldt hetzelfde.
Dit onderwerp is niet subsidieerbaar door de KMO-portefeuille.
Voeding & kinesiologie - 1 dag
Voeding is 1 van de belangrijkste factoren voor een gezond paard. Zonder aangepaste voeding van goede kwaliteit kunnen heel wat kwalen optreden.
Met kinesiologie leer je uittesten welke voeding of supplementen geschikt zijn voor elk paard.
EHBO - 1 dag
Paarden kunnen helpen bij acute klachten zoals een snotneus, prut in de ogen, hoest, diarree, dikke benen en zoveel meer?
Dat leer je bij EHBO!
Tandproblemen & bitfitter - 2 dagen
Net als voeding is de mond van een paard ook heel belangrijk voor z’n gezondheid. Bij een slecht onderhouden gebit kan de voeding niet meer goed gegeten worden en kunnen ontstekingen ontstaan.
Je leert dan ook over mogelijke klachten die bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door een slecht (passend) bit en hoe je kan zien of een bit effectief past in de paardenmond.
De tandarts legt jullie alles uit over mogelijke problemen in de mond van het paard, hoe je klachten kan herkennen en wat je zelf alvast kan doen en waarvoor je zeker moet doorsturen.
Botproblemen, stress & angst - 3 dagen
Gestresseerde en angstige paarden, de naam zegt het zelf al. We hebben dit gedragskenmerk gekozen om de module te benoemen, juist omdat het het meest herkenbare kenmerk is bij paardeneigenaars. Paarden die hier vaak (of juist ineens) last van hebben, zijn in veel gevallen ook vatbaarder voor botproblemen (denk maar aan artrose, zwakke botten, breuken, barstjes, OCD,…) maar ook ademhalingsproblemen, pijn in de lage rug wat vaak resulteert in een slecht ruggebruik, problemen met de knieën, heel specifieke hoofdpijn of oogklachten.
Je zal, eens je erop begint te letten, vaak ook merken dat deze paarden vaker plasproblemen ondervinden. Niet alleen in regelmaat (heel vaak of juist niet vaak genoeg) maar ook in geur en kleur.
Tijdens het rijden zal je merken dat deze paarden moeilijk opgewarmd geraken en daardoor vaak de hele training vrij stijf zijn. Indien dit type paard volledig in balans is, heb je er een evenwichtig, zachtaardig en krachtig paard aan.
1 van deze 3 dagen is niet subsidieerbaar door de KMO-portefeuille.
Spieren, pezen & ligamenten - 3 dagen
Paarden die sukkelen met deze klachten hebben vaak ook een onbalans in hun leverenergie. Dat klinkt vrij abstract, maar denk eens aan het spreekwoord ‘iets op je lever hebben liggen’. Juist, irritatie, frustratie en boosheid zijn emoties die vaak doorkomen bij dit type paard.
Het zijn paarden vol zelfvertrouwen, echte doorzetters met een krachtige persoonlijkheid.
Ze presteren enorm graag maar kunnen hierin over hun eigen grenzen gaan.
Het zijn ook de paarden ontploffen als je er pas op zit, maar dan na 10 minuten helemaal “leeg” zijn.
De klachten die hiermee gelinkt kunnen worden zijn peesletsels, gewrichtsproblemen en spierverzuring/stijfheid, maar bijvoorbeeld ook oogproblemen (prut, ontsteking), gevoeligheid aan de buik (bvb bokken bij benen geven), moeilijk aan de bovenbinnenkant van de achterbenen kunnen komen, jeuk,..
Ook headshakers vallen hier vaak onder!
1 van deze 3 dagen is niet subsidieerbaar door de KMO-portefeuille.
Huid- en immuniteitsproblemen - 3 dagen
Een paard met aanhoudende of regelmatige (schijnbaar onverklaarbare) huidproblemen kunnen we indelen in deze groep. Schimmel, rainrot, bulten op de huid, aanhoudende jeuk, een vettige of juist droge vacht, schilfers of een combinatie van al het voorgaande; zeer ergerlijk voor het paard én voor jou!
Deze paarden hebben ook vaak last van ontstekingen over het hele lichaam, een snotneus, ademhalingsproblemen, gevoeligheid in de boeg, schouder en elleboog en een gespannen onderhals.
In de omgang komen deze paarden vaak over als verdrietig en droevig met een laag energieniveau. Wat je ook doet, ze lijken dat vleugje depressie maar niet te verliezen.
1 van deze 3 dagen is niet subsidieerbaar door de KMO-portefeuille.
Spijsvertering, koliek & maagzweren - 3 dagen
Heeft je paard vaak last van koliek of andere spijsverteringsklachten? Dan hoort je paard waarschijnlijk thuis in deze categorie!
Diezelfde paarden hebben behalve de koliek, maag- darm- en spijsverteringsproblemen ook vaak last van klachten aan het hoofd. Denk zo maar aan kaak (TMJ) problemen, oog- en oorklachten of problemen met de speekselproductie (te veel of te weinig).
Deze paarden zijn vaak futloos of snel vermoeid, hebben nogal last van gewichtsschommelingen, een vermoeid uitzicht, vaak vier dikke benen en insulineresistentie.
Tijdens het rijden kunnen ze scheef springen of hebben ze last van de knieën of adductoren.
Het zijn meestal heel lieve, betrouwbare en standvastige paarden, waardoor ze vaak bestempeld worden als ‘beginnerspaard’. Ze zijn heel vrijgevig en vergevingsgezind. Bij onbalans kan dit omslaan in afhankelijkheid, bezitterigheid of drammerig zijn.
1 van deze 3 dagen is niet subsidieerbaar door de KMO-portefeuille.
Hormonale problemen & bloedsomloop - 3 dagen
Het type paard dat vatbaar is voor deze klachten kunnen we het best omschrijven als ‘vurig’. Ze zijn heel open, sociaal, levendig en spontaan maar kunnen bij een onbalans omslaan naar arrogant, rusteloos of hyperkinetisch.
De klachten die dit paard kan ervaren, zijn het gemakkelijkst karakteristiek waarneembaar. Denk maar aan snel afgeleid zijn, enthousiast maar met slechte focus, over hun toeren gaan, alles snel saai vinden, depressie, rusteloosheid (denk maar aan stalondeugden).
Fysiek sukkelen ze vaak met rug- of schouderproblemen en urineweg- en darmgevoeligheden. Minder zichtbaar maar zeker niet minder belangrijk zijn de hormonale problemen en de hartklachten (hartruis, hartkloppingen), deze zijn helaas niet altijd even gemakkelijk te merken aan je paard.
1 van deze 3 dagen is niet subsidieerbaar door de KMO-portefeuille.
Opleiding op maat
Vul onderstaand formulier in en we contacteren u zo snel mogelijk.
Data PRO opleiding
Start april 2022 - Bevel (weekdagen + vakantie)
- 2-8 april (Bevel)
- 30 april & 1 mei (Bevel)
- 12, 13 & 20 mei (Bevel)
- 21 & 22 mei (Humbeek)
- 4 juni (Humbeek)
- 16, 17 & 24 juni (Bevel)
- 25 juni (examen deel 1)
- 8, 9 & 16 september (Bevel)
- 27 & 28 oktober (Bevel)
- 4 november (Bevel)
- 8, 9 & 16 december (Bevel)
- 30 april ’23 (examen deel 2)
+ 12 praktijkdagen naar keuze
+ 5 Zoomlessen over cases
Start april 2022 - vakantie & weekends
- 30 april & 1 mei (Bevel)
- 21 & 22 mei (Humbeek)
- 4 juni (Humbeek)
- 13 t.e.m. 19 augustus (Bevel)
- 3 & 4 september (Humbeek)
- 11 september (Humbeek)
- 8 & 9 oktober (Humbeek)
- 16 oktober (Humbeek)
- 19 & 20 november (Humbeek)
- 27 november (Humbeek)
- 14 & 15 januari ’23 (Humbeek)
- 22 januari ’23 (Humbeek)
- 18 & 19 februari ’23 (Humbeek)
- 26 februari ’23 (Humbeek)
- 30 april ’23 (Bevel)
+ 12 praktijkdagen
+ 5 Zoomlessen over cases
De opleidingen!
VIDEO
Hoe gaat zo’n opleiding er nu eigenlijk aan toe en hoe is de sfeer tijdens de lesdagen?
Wat doe je zoal op zo’n opleidingsdag? Kijk even mee naar deze sfeerbeelden!
FAQ’s
- Werkgelegenheid?
- Teveel practitioners?
- Medische achtergrond?
- Investering?
- Inkomsten?
- Betaling spreiden?
- Waarom Equina?
Is er genoeg werkgelegenheid in deze sector?
Absoluut!! Bedenk eens hoeveel manèges, privé stallen en weides jij alleen al in jouw buurt weet zijn?! Reken daarbij dat er ongeveer 10 à 15 mensen per jaar afstuderen als practitioner over heel Vlaanderen… Als jij zelf gemotiveerd, je er echt voor wil inzetten én het goed aanpakt, kan je er na een opstarttijd zelfs een fulltime job van maken. Let wel op, dit komt (zoals alle dingen die het waard zijn 😉 ) niet vanzelf.
Zijn er al niet teveel practitioners?
Nee hoor! Vergeet ook niet dat niet iedereen die afstudeert aan de slag gaat als practitioner. Sommige van onze studenten hebben al een lopende praktijk als bvb lesgever in het paardrijden, hebben een eigen pensionstal of werken al met paarden op gebied van coaching en zien dit dus als een aanvulling op hun service. Anderen blijven dit eerder hobbymatig doen en behandelen vooral de paarden van vrienden en kennissen, stalgenoten,…
Hoezo kan je een paard van zijn klachten afhelpen zonder medische achtergrond?
Deze vraag krijgen we maar al te vaak! We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat artsen/wetenschappers alles weten. Uiteraard is de wetenschap een zeer grote bron van informatie en zouden we niet kunnen leven zonder, onze technieken zijn er dan ook om te ondersteunen waar wetenschap tekortschiet, of als aanvulling! We krijgen tijdens behandeling vaak honden en paarden over de vloer die al een heel lijdensweg (fysiek, mentaal én financieel) hebben afgelegd, of dieren die door de artsen zijn opgegeven, waarbij nooit de échte onderliggende oorzaak werd gevonden. Helaas blijkt dat men ontstekingsremmers, cortisone-inspuitingen, infiltraties of zware medicatie als de énige oplossing ziet.
Pracitioners kunnen met behulp van de eeuwenoude Chinese geneeswijze echter op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten, en die wegnemen met behulp van acupunctuurpunten, spiermassages, voeding, enz… Natuurlijk verdwijnen de bijhorende klachten dan ook vanzelf.
’t Is toch een serieuze investering, vanwaar die prijs?
Klopt, we minimaliseren die prijs ook niet, het is een stevige investering! Als je echter bedenkt dat je hiervoor 20 jaar aan kennis, vallen en opstaan en héél veel praktijkervaring in de plaats krijgt, kan je het misschien beter begrijpen! Het pad werd al grotendeels voor jou geëffend!
Onze lesgevers zijn degelijk opgeleide mensen, die constant begeleid worden, die bijscholingen volgen én een passie hebben voor de leerstof en het lesgeven.
We willen in onze PRO voornamelijk studenten verwelkomen die er echt voor gaan, ermee bezig zijn en bovenal gepassioneerd zijn. We proberen steeds een wildgroei te vermijden en zullen steeds kwaliteit garanderen.
Verder biedt Equina jou ook ondersteuning bij de opstart van je onderneming! Niet alleen kunnen wij je vragen beantwoorden over het aanvragen van ondernemingsnummer en KMO portefeuille, je kan ons ook steeds advies vragen over het zoeken naar nieuwe klanten, je bedrijf echt laten draaien, hoe je shiatsu kan uitleggen aan je klanten of mensen die er nogal sceptisch tegenover staan en hoe je kan omgaan met die mensen. Want geloof ons vrij, die zul je genoeg tegenkomen. Na 1 behandeling bij een vriendin/kennis is dat meestal snel anders 😉
Kan ik tijdens mijn opleiding ook al geld verdienen met behandelingen?
Zeker! Als je de eerste praktische modules achter de rug hebt kan je starten met het geven van behandelingen tegen betaling. Tijdens de Advanced module vragen onze studenten hier gemiddeld 35 EUR voor. Naarmate de opleiding (en dus je kennis/ervaring) vordert, wordt dit bedrag ook hoger.
Als afgestudeerde Equina-student ben je verplicht om minstens 65 EUR aan te rekenen voor een behandeling. Naarmate je verdere ervaring kan dit uiteraard nog stijgen.
Als je dan bedenkt dat onze studenten die hier gemotiveerd mee bezig zijn, gemiddeld zo’n 2 à 4 behandelingen per week uitvoeren, kan je voor jezelf even uitrekenen wat dat voor jou betekent!
Kan de betaling gespreid worden?
Wanneer je gebruik maakt van de KMO-portefeuille is dit helaas niet mogelijk.
Wat als ik heel graag de opleiding wil volgen, maar ik op dit moment niet genoeg spaargeld heb?
Heel wat banken kennen jou als ondernemer een lening toe voor het volgen van opleidingen. Voor meer info hierover mag je gerust een mailtje sturen!
Waarom kiezen voor Equina?
Ben je nog niet overtuigd door bovenstaande uitleg? Misschien dan wel door onze persoonlijke aanpak en ondersteuning? Door onze gekwalificeerde lesgevers met daarbovenop nog eens elk hun specifieke expertisegebieden? Of spreekt de mogelijkheid tot het volgen van extra workshops je wel aan? Wil je na de paardenopleiding ook bijsturen voor practitioner voor honden? Dat kan bij ons in 8 dagen!
Equina is trouwens ook het enige erkende opleidingsinstituut voor shiatsu voor paarden en honden in Vlaanderen!
Je kan met de KMO-portefeuille betalen en krijgt toegang tot onze Online Academy. Daarbuiten kan je steeds gratis deelnemen aan webinars, krijg je onze nieuwsbrief met interessante artikels en blogs en kan je steeds bij ons terecht voor advies! Ook na je afstuderen zal je af en toe nog vragen hebben over behandelingen. We’re just 1 WhatsApp message away! 😉
Wil je het eens in levende lijve voelen, en zien of Equina wel de juiste match is voor jou? Schrijf je dan snel in voor een intro-workshop of download het e-book! Je krijgt dan automatisch onze nieuwsbrieven én wordt op de hoogte gehouden van exclusieve aanbiedingen (toegang tot infodagen, korting op workshops,…)
Shiatsu PRO in het volledige traject


Shiatsu Basics
1 dag of twee avonden
De perfecte introductie voor iedereen die
zijn dier en zichzelf wil laten genieten.


I love MY horse
7 dagen
Voor iedereen die dieper
wil ingaan op de behandeltechnieken om zijn of haar eigen paard te ondersteunen!


Equina PRO
12 maanden

Help dieren zichzelf te genezen door de kracht van onze technieken en maak van je passie je beroep door het volgen van deze opleiding!
Erkenning van de opleiding
Equina is erkend als opleidingsinstituut door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Hierdoor kan elke student die beschikt over een geldig BTW-nummer met juiste Nacebelcode aanspraak maken op een subsidie van 30% voor het volgen van deze opleiding, indien deze bijdraagt aan de verbetering van het bedrijf.
Bovendien is Equina sinds 2003 tevens erkend door de Belgische Shiatsu Federatie. Enkel personen die over deze erkenning beschikken mogen opleidingen aanbieden. Begin 2018 behaalde Equina ook nog de erkenning door de Paarden- en Honden Shiatsu Federatie (www.phsf.be). Deze heeft als doel om practitioners te ondersteunen.
Je eigen erkenning behalen om er beroepsmatig mee aan de slag te gaan
Na het volgen van en het slagen voor de PRO opleiding behaal je het Equina Practitioner Diploma. Hiermee kan je meteen aan de slag als Paarden- of Honden Practitioner.
Zoals je hierboven al kon lezen, kan je ook rekenen op de hulp van de PHFS. Deze organisatie zal jou als student of practitioner ondersteunen bij het uitbouwen van jouw praktijk. Bovendien zorgen ze er voor dat je je kennis up-to-date kan houden met minstens 4 vrijblijvende opleidingen per jaar. Nog een leuk weetje: de PHSF steunt elk jaar een goed doel voor honden én een voor paarden.
Wat zeggen onze ex-studenten?
Contacteer ons
Heb je vragen voor Equina of wil je graag een opleiding volgen?
Laat het ons weten en we nemen snel contact met je op.