fbpx

info@equina.be

+ 32 475 64 88 79

Oogproblemen bij honden

honden, In de kijker

Ken je (of heb je zelf) een hond die duidelijk last heeft van z’n ogen, maar waar niet direct een duidelijke oorzaak voor bestaat? 

Ken je (of heb je zelf) een hond die duidelijk last heeft van z’n ogen, maar waar niet direct een duidelijke oorzaak voor bestaat? In sommige gevallen is de oorzaak natuurlijk duidelijk: net als bij mensen kunnen ook honden een stofje in hun oog krijgen!
Meestal komt dat er dan vanzelf uit in de vorm van vrij droge prut.

Tranen de ogen van je hond echter op dagelijkse basis (eventueel met prut erbij)? Is het stuk van de ogen dat normaal wit is, ineens rood? Of merk je dat je hond veel vaker aan z’n ogen krabt? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ligt dit niet aan het ras of type hond!

Lijkt het alsof de tranen uit de ogen van je hond lopen? Heeft hij in de kou of in de wind gelegen en gebeurt dit anders nooit? Dan heb je je oorzaak al gevonden, en is de oplossing vanzelfsprekend :-).

Is dat niet het geval? Dan is er veel kans dat je hond ziek begint te worden, zeker als de neus lustig meedoet!

Hou je hond ook zeker de komende tijd in het oog, een allergische reactie kan ook een oorzaak zijn! Let er dan eens op welke producten je gebruikt bij het kuisen? Gebruik je misschien heel lekker geurende allesreiniger, nieuw wasproduct of een geurverspreider? Producten waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die je hond duidelijk wel kan ruiken!

Dikke, soms slijmerige prut die uit de ogen van je hond loopt (op regelmatige of dagelijkse basis), duidt meestal op een ontgiftingsproces via de lever. Zeker in combinatie met een stinkende vacht is dit een duidelijke indicator!

Een ooginfectie kan ook de boosdoener zijn, zorg dat je de klachten zeker goed opvolgt!

Merk je dat je hond ineens rode ogen heeft (of alleszins het gedeelte dat normaal wit is), ga dan eerst even na of er bepaalde externe factoren zijn waarvan je hond stress zou kunnen ondervonden hebben de voorbije uren of dagen.

Zijn ook de randjes van de ogen rood, en voelt het hoofd van je hond warmer aan dan anders? Grote kans dat je met een behandeling tegen hoofdpijn al een enorm deugddoende oplossing kan bieden!

Energetisch gezien heeft de Lever ook een grote invloed op alle bovenstaande klachten. Lever staat aan de positieve kant voor geduld, maar heeft bij een onbalans irritatie, frustratie en een zure geur als symptomen. Rode ogen in combinatie met jeuk duidt dan weer op ‘interne wind’.
Het is dan belangrijk om je hond zo snel mogelijk te laten behandelen, zodat het lichaam weer snel in balans komt en je hond van bovenstaande klachten af raakt! Boek snel een behandeling in!

Heb je zelf last van bovenstaande klachten? De behandeling is dezelfde voor zowel mensen, honden als paarden!